Nieuws

“We sluiten geen enkele touroperator uit”

Toen er een lijstje werd samengesteld met mogelijke ondernemingen, sprong de reiswereld er direct uit. De keuken werd kantoor en vrij onbevangen begonnen Bart Kwaad en Peter Vroom met Westbound Travel. Dat zich destijds vooral richtte op verzorgde reizen naar Florida. Inmiddels zijn er drie reisbureaus, een zakenreisbureau en online activiteiten.

Peter: “Toen ik klaar was met school, dacht ik het allemaal wel te weten. In de praktijk bleek dat toch lastiger te zijn. Na een aantal banen kwam de wens om echt zelf te ondernemen weer opzetten. Dat had Bart ook. We hebben een lijstje gemaakt met mogelijkheden en daar stond hetgeen wat we nu doen ook op. Het overige waren voornamelijk brainstormkrabbels, de reisbranche stond wel echt bovenaan. Dit is ook een geweldige branche om in te werken.”
Bart: “Tijdens mijn studie liep ik stage op Schiphol, wat een enorme indruk op mij maakte. Eigenlijk heb ik dat altijd al met reizen gehad. Ik weet nog dat ik vroeger urenlang kon bladeren door de Vrij Uit-gidsen van mijn ouders. Ik vond dat bijzonder interessant. Na mijn schooltijd heb ik nog een jaar verplicht in dienst gezeten, daarna werkte ik als vertegenwoordiger op straat. Maar dat lag me totaal niet. Peter was destijds een jaar in Amerika geweest bij vrienden die in de reiswereld zaten. Zij verkochten een interessant programma op de Duitse markt. Daar zijn wij verder op gaan borduren, wij wilden dat ook wel op de Nederlandse markt gaan doen.”

Vertel daar eens meer over…
Peter: “Deze vrienden komen ook uit dezelfde buurt als Bart en ik en één daarvan studeerde voor piloot, is in Miami terechtgekomen en besloot te blijven. Hij en zijn vriendin belandden in het toerisme door een reisbureau met bustours in Miami Beach over te nemen. Net als Bart vond ik reizen interessant en ben ik naar Miami afgereisd met als doel er ook te gaan werken. Na een tijd vond ik het allemaal te onzeker worden en ben ik weer naar huis gekomen. Maar dat wat zij deden, wilden Bart en ik voor de Nederlandse markt.”
Bart: “Zij verkochten pakketreizen met verzorgde busrondreizen door Florida op de Duitse markt. Het was eigenlijk dynamic packaging wat zij deden. Dat was 25 jaar geleden vrij onbekend in Nederland en daar zagen wij wel wat in.”
Peter: “Totaal niet gehinderd door enige kennis van de reiswereld zijn we begonnen met Westbound Travel. We plaatsten speurdertjes in De Telegraaf en aan de keukentafel van Bart kochten we telefonisch tickets bij via een consolidator in Amsterdam. ’s Nachts faxten we de gegevens naar Amerika waar de rondreis werd ingeboekt. Het waren voornamelijk kant-en-klare pakketreizen met busrondreizen, maar we verkochten ook losse hotels en fly&drives. We verkochten nooit nee.”

Hoe zat het met ANVR en SGR?
Peter: “Daar hadden we eigenlijk nog nooit van gehoord. Er waren ook nooit problemen, we hadden onze zaken goed en netjes voor elkaar. Dus ANVR en SGR kwamen niet zo snel aan de orde. Tot we in contact kwamen met TAD Travel dat destijds achttien reisbureaus in Twente had en daarmee ontstond een samenwerking. Wij brachten onze vliegtickets bij hen onder en zij hebben ons Florida-programma in de winkels gelegd. Het balletje begon toen te rollen en ANVR en SGR werden dan ook geregeld.”

Heb je wel eens gedacht; waar zijn we aan begonnen?
Bart: “We waren jong en zagen geen beren op de weg. We gingen vrij onbevangen aan het werk, hadden er lol in. In die tijd werkten we zelf nog voor een baas, ik zat in de buitendienst. Op een gegeven moment ben ik ’s avonds verzekeringen gaan verkopen, zodat ik overdag vrij was en me kon bezighouden met Westbound Travel.”
Peter: “Ik werkte bij Polaroid en liep steeds vaker met de telefoon door de hal om klanten voor Westbound te woord te staan. We hadden wel een telefoondienst ingeschakeld, maar die kon niet alles afhandelen. Langzaamaan werd het bedrijf uitgebouwd en stopten we beiden met onze baan. Het groeide met ons mee. Ik weet nog dat dynamic packaging de reisbranche binnenkwam; mensen vonden het maar iets raars, maar wij deden niet anders en durfden het ook te doen. We hadden nauwelijks angst. Ons voordeel was ook dat we geen vreemd geld hadden, we deden alles met onze eigen middelen. De reizen waren altijd goed verzorgd en risico’s waren er in onze ogen niet.”

Verder lezen? Klik dan op deze link.

 

 

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Lees TravelPro 30 van 26 juli 2019 online

Volgende bericht

Sunweb-oprichter Joost Romeijn investeert 5 miljoen in Vakanties.nl

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."