In het midwesten van de Verenigde Staten zijn drie mensen om het leven gekomen door winterstorm Jayden. Luchtvaartmaatschappijen hebben ondertussen honderden vluchten moeten cancelen en de slechtste dagen schijnen nog te moeten komen. Zondag jl. werd een recordkou van -43 graden Celcius genoteerd in International Falls in Minnesota. Amerikaanse weerstations waarschuwen voor levensbedreigende kou.

Gisteren werden meer dan 1.800 vluchten van en naar de Verenigde Staten geannuleerd, waarbij het voornamelijk vluchten betrof van en naar Chhicago O’Hare International Airport en Chicago Midway International Airport. Voor vandaag zijn er al meer dan 775 vluchten geannuleerd.

Ondanks dat op veel plekken de zon schijnt, blijft het flink vriezen overdag. Van Noord Dakota tot het noorden van de staat Illinois worden de slechtste weersomstandigheden verwacht. Komende nacht en de daaropvolgende nacht (plaatselijke tijd) wordt verwacht dat de temperatuur op veel plekken weer gaat dalen tot -40 graden. In Chicago daalt het kwik voor het eerst sinds halverwege jaren ’80 weer tot -31.

Delta Air Lines gaf de afgelopen dagen Weather Wavers af voor diverse airports, waarmee reizigers éénmaal kosteloos hun reisschema mogen aanpassen. De airline adviseert om regelmatig via de diverse kanalen te checken of vluchten zijn vertraagd of niet.