Ik kan niet wachten op 2019 waarin er weer een hoop te gebeuren staat in de reisbranche, maar hebben jullie ook zo genoten van 2018? Stiekem hoopte ik op een witte kerst, maar deze was dit jaar met de € 100 discussie meer pisgeel dan wit. De hesjes in Parijs waren er niets bij.

Benieuwd hoeveel heren op Kasteel ‘De Hooge Vuursche’ een geel pochet (of ‘lefdoekje’) dragen tijdens het ANVR-feestje in ’t Gooi. “Feestje in ’t Gooi, feestje in ’t Gooi”, zoals Youp van ’t Hek ooit tijdens een oudejaarsconference zo mooi omschreef. Een pochet is toch wel het minste wat je kan dragen op zo’n luxe locatie als een kasteel in ’t Gooi waar menig Tesla de oprijlaan zal sieren.

De ‘reactie op de ANVR-begroting 2019’ kwam na de kerst. Kleine glimlach bij de zin ‘Daarbij profiteren ze van alle ANVR voorzieningen: zo worden ze bijvoorbeeld expliciet in de collectieve aansprakelijkheidsverzekering opgenomen. Omgerekend betaalt een ZRA hier ongeveer €25 EUR per jaar (!!) voor’, met zowel een euroteken als EUR om het bedrag te benadrukken én twee uitroeptekens!! Tja, heb je twee dagen de familie moeten vermaken, moet je zo’n reactie gaan formuleren. Ik kan mij voorstellen dat dit pislink is opgeschreven. Maar goed, voor wat hoort wat: € 15.000 voor voorlichting/communicatie.

3 januari aanstaande vindt één van de twee Algemene Ledenvergaderingen (ALV) per jaar van de ANVR plaats waar wel drie kwartier voor is uitgetrokken, namelijk van 16.15 tot 17.00 uur. Wat zal er gebeuren met de € 100 per ZRA? Zal ANVR-directeur Frank Oostdam alsnog gaan draaien, zoals Mark Rutte dit jaar deed met de dividendbelasting? Zet Frank door, wordt het bedrag minder of wordt de invoerdatum uitgesteld naar volgend jaar, zodat iedereen er rekening mee kan houden? Gelukkig is er wel geld voor het Retail Platform Nederland, € 25.000. Zo ‘heurt’ het. Die vergaderen zeker vier keer per jaar in het Amstel Hotel en tijdens de lunch staan er witte truffels en kreeften met bladgoud op tafel.

Branchebreed kijkend is iedereen natuurlijk ook benieuwd waar de reis van ons werkende leven ons gaat brengen aan het eind van 2019? Waarover zal de discussie volop losbarsten? Waarover kunnen we dit jaar lekker zeiken als het over de Vakantiebeurs gaat? Hoeveel geld zetten de Nederlandse touroperators versus de Duitse touroperators dit jaar opzij voor (zelfstandige) reisagenten? Aan wie zweren de ZSO’s en partijen als DTA, Toerkoop, ITAC en TravelXL hun trouw? Komt er dit jaar wel of geen Sambasso-dag? Welk reisbedrijf scoort goed en welke slecht met hun webcare team? Waarom boekt de klant wel (of niet) bij jouw organisatie? Mogen we nu wel of niet de woonplaats opschrijven van Pietje en Jannie die meegaan op een groepsreis? Is het nu wel of niet veilig in Egypte en Tunesië? Hoe krijgt Schiphol een stroomstoring? Wordt Lelystad Airport wel of niet geopend in 2083? Hoe moeten we de klant dit jaar benaderen? Hoeveel boeit het dat het aantal ZRA’s groeit en het aantal reisbureaus afneemt? Hoeveel moet je wel of niet investeren in SEO? Wel of geen flexplekken en voetbal- of pooltafel op kantoor? Hoe zal het gaan met de midlife crisis van Air France-KLM of begint KLM aan een tweede leg in het jaar dat het haar 100-jarig bestaan viert? Viert het feminisme dit jaar hoogtij in de reisbranche? En heel belangrijk; gaat het ANVR-Congres naar India waar volgens het reisadvies voor het hele land een verhoogde terrorismedreiging geldt, vrouwen op hun hoede moeten zijn en waar in de meeste steden de lucht ernstig is verontreinigd. Gaan pr-bureaus (nog) meer samenwerken? Wordt de zomer van 2019 wederom vergalt door een hittegolf? Hoeveel ‘onterechte’ boetes gaat de ACM dit jaar uitdelen aan reisbedrijven? Welke hippe vogel valt er dit jaar door de mand? Wie stopt er met het aanbieden van all inclusive? Hoeveel gaan we ons dit jaar ergeren aan medepassagiers? Welke reisprofessionals zijn er eigenlijk lid van Omroep Max? De vliegtaks. Wat kunnen we leren van andere branches? Welke transfers zullen er dit jaar plaatsvinden? How low (budget) do we go? Wie (ver)koop wat? Welke stad gaat toeristen weren. Bovenal is het de vraag: krijgen we in 2019 een witte kerst of wordt die wederom pisgeel? Iemand al een idee hoe de ANVR-begroting 2020 eruit zal zien?

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl