Barcelona is uitgeroepen tot beste stedentripbestemming 2019 van Europa en wint een Zoover Award. De Spaanse havenstad, met trekpleisters als de Sagrada Família en de Ramblas, wordt met een 8,8 bijzonder hoog gewaardeerd. Parijs (8,56) en Praag (8,49) eindigen respectievelijk op de tweede en derde plaats en grijpen daarmee net naast de felbegeerde consumentenprijs.

De bouwwerken van Gaudi vallen erg in de smaak bij de toeristen die Barcelona bezoeken. Ook Camp Nou, het voetbalstadion van Barcelona, wordt vaak genoemd als een must-see. Verder zijn de toeristen erg te spreken over de combinatie van cultuur, strand en het uitgaansleven. In 2018 eindigde de eveneens Spaanse stad, Valencia, op de eerste plaats. Praag en Parijs stonden toen ook in de top drie.

Reviews
De prijs is overhandigd aan directeur Maria Ángeles Martínez van het Spaans Verkeersbureau. “Wij zijn erg trots dat Barcelona, een levendige stad vol geschiedenis, kunst en cultuur de Zoover award heeft gewonnen. Iedereen is welkom om de stad te ontdekken, ervaringen op te doen en terug te keren. De Zoover Award is toegekend op basis van stedentripbeoordelingen van reizigers. In de berekening zijn ruim 3.000 reviews van de afgelopen twaalf maanden op zoover.nl meegenomen. Niet alleen reviewscores over de stad, maar ook reviews over accommodaties in de stad telden mee.

Top vijf stedentrips in Europa
Naast Barcelona zijn Parijs, Praag, Berlijn en Londen de leukste stedentripbestemmingen in Europa volgens de Nederlandse vakantieganger. Opvallend is dat Valencia, die de afgelopen jaren de consumentenprijs won, dit jaar niet meer in de top vijf terug te vinden is. Daarentegen is Parijs, eerder nog op de vijfde plaats, in populariteit gestegen en heeft dit jaar de tweede plek bemachtigd.