BlogsSharon Evers

Zwarte vrijdag

Deel dit artikel

In de reiswereld is zwarte zaterdag een bekend fenomeen, de dag van de massale vakantie-uittocht. Maar nu is er dus ook Black Friday! Black wat? Dacht ik toen ik het voor het eerst hoorde.

Ken je dat gevoel dat je je tijdens een vakantie nauwelijks met Nederland en de rest van de wereld hebt beziggehouden en dan bij thuiskomst leest dat prins Harry uit Engeland gaat trouwen en dat de flitstrein naar Londen een vertraging van een half jaar heeft opgelopen. Het gevoel dat je van alles hebt gemist, had ik in de nacht van donderdag op vrijdag, toen Black Friday zich die vrijdagochtend massaal aankondigde. Waar was ik? Voor mijn gevoel was zwarte vrijdag batsboem in amper zeven uur de Nederlandse grens binnengeslopen.

Even een lesje, voor de medemens die net als ik geen idee heeft waar het vandaan komt. ‘Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving, een dag waarop veel Amerikanen traditiegetrouw beginnen met hun kerstinkopen. De meeste Amerikanen krijgen een extra vrije dag waardoor ze de mogelijkheid hebben om uitgebreid kerstinkopen te doen. Winkeliers bieden op deze dag hun producten aan met flinke kortingen. Voor de meeste van deze producten geldt dat ze de rest van het jaar niet meer goedkoper worden aangeboden.’

Zwarte vrijdag dus. Een fenomeen dat dit jaar een commercieel belletje liet rinkelen bij de Nederlandse reisbranche. Luchtvaartmaatschappijen verlaagden hun ticketprijzen naar bijna absurd lage bedragen, en voor een paar centen kon de consument afreizen naar een zonnig eiland. Tenminste dat deed men geloven. Ik ben benieuwd of het zwart zag van de mensen die vrijdag in de winkel?

Toeval of niet, dit was ook de dag dat Rob Schilten bekendmaakte vijf van zijn zes reisbureaus te verkopen aan de D-rt Groep. Zou het een koopje zijn geweest?

Over de D-rt Groep gesproken, deze club is behoorlijk op overnamepad. Na de winkels van de Van Gerwen Groep gaan de vijf winkels van Schilten ook naar Hoofddorp. Waar is D-rt nog meer mee bezig? Zitten ze achter jouw winkel of winkels aan? Een ding is zeker: Black Friday is voorbij, goedkoper kan het dus niet meer worden!

Sharon Evers
sharon@travelpro.nl


Deel dit artikel
Vorige bericht

Lees TravelPro #48 van 1 december online

Volgende bericht

Vernieuwen of verdwijnen?

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."