Ja, hij staat weer voor de deur. De Nijmeegse Vierdaagse, de tocht der tochten. En dit jaar zelfs voor de 100ste keer.

En alhoewel ik jaarlijks met een schuin blik naar het nieuws hierover zit te kijken, is het dit jaar toch echt anders. Want nu lopen er een aantal dierbaren van mij mee naast alle andere 50.000. Vier dagen lang 40 kilometer ploeteren om de finish met onze Koning erbij te halen.

Voor dag en dauw, ik geef het je te doen.

En dat ik daarover een beetje mag meepraten, natuurlijk niet teveel want ik laat deze tocht aan mij voorbijgaan, is omdat ik in de afgelopen maanden wel heb mogen meetrainen. En tegen diegene die denkt ‘ach een paar uurtjes wandelen stelt toch nauwelijks iets voor’, wil ik dan ook zeggen: loop maar eens met ons mee.

Door velden en over de wegen, van drassige akkers tot het doorwaden van bramenstruiken, van zuid-as tot noord-as, van de strandloop in Zandvoort tot de Rode Kruis-loop in de Betuwe, van natte sneeuw tot te warme dagen. We hebben het allemaal gedaan. En met ontzettend veel plezier.

Niet eerder nam ik ook deel aan georganiseerde tochten, ik keek er eerst wat meewarig naar. Maar ik heb mijn mening drastisch bijgesteld. Het waren zeer leuke ervaringen met duizenden enthousiaste deelnemers. De spirit was opperbest en de organisatie prima. Daar ga ik dus vaker aan meedoen en denk er zelfs na over een wandelvakantie. Maar vier keer 40 kilometer is toch net even anders en dwingt bij mij groot respect af.

Ik wens allen die deelnemen aan de 100ste Vierdaagse in Nijmegen een mooie tocht met veel plezier en geen blaren. Ik kom jullie aanmoedigen, tot op de Via Gladiola.

Alle anderen die al richting de Tour zijn of het EK net hebben bekeken of gewoon gaan luieren, wens ik alvast een lekkere en welverdiende vakantie.

Benno Friedberg
Advocaat
Friedberg & Mahn Advocaten N.V.