Amsterdam wordt mogelijk bezocht door een El Salvadoriaanse afvaardiging, want het land wil meer rechtstreekse vluchten vanuit Europa. Het bezoek van de delegatie aan Europa staat gepland in de maand mei van volgend jaar.

Dat heeft de El Salvadoriaanse Minister van Toerisme, José Napoleón Duarte Durán, desgevraagd laten weten tegenover TravelPro tijdens een interview op de elfde editie van de Central American Travel Market (CATM) die plaatsvond in de hoofdstad San Salvador.

De minister opende de tweedaagse beurs tijdens een feest in het Museo de Arte en stal de show door zelf een lied ten gehore te brengen van Francisco ‘Pancho’ Lara, een van de belangrijkste muzikanten in de geschiedenis van het land die over de schoonheid van El Salvador zong.

“We denken eraan om ook Amsterdam te bezoeken. Tijdens het bezoek aan Europa willen we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van rechtstreekse vluchten naar San Salvador”, aldus de minister, die tijdens het gesprek met TravelPro liet weten in ieder geval ook Duitsland, Polen en Tsjechië te bezoeken. Momenteel is er geen rechtstreekse verbinding vanuit Nederland en duurt een vlucht naar El Salvador minstens zeventien uur .

De beurs werd voor de tweede keer georganiseerd in El Salvador. De eerste keer was in 2009. “Toen was mijn baard nog zwart, inmiddels is die grijs”, aldus de minister. Locatie van de beurs dit jaar was het International Center for Fairs and Conventions (CIFCO). De organisatie lag in handen van de National Tourism Authorities, de Central American Federation of Tourism Chambers (FEDECATUR) en het Tourism Promotion Agency of Central America (CATA).

Er stonden een kleine 100 afgevaardigden uit de Midden-Amerikaanse regio. Vanuit Europa kwamen er rond de 80 belangstellende reisprofessionals af op het evenement, waaronder tien afevaardigden van Nederlandse bedrijven. Naast reisprofessionals werd ook de internationale pers en een groep blogers uitgenodigd door El Salvador. Momenteel worden er door de meesten post-tours gemaakt in Midden-Amerika. Pers en genodigden zagen onder andere Durán en de vicepresident van El Salvador hartstochtelijk het volkslied meezingen tijdens de beurs.

Durán liet de aanwezigen tijdens zijn openingsspeech weten dat El Salvador een levendig land is. “Wie El Salvador bezoekt zal genieten van onze cultuur, natuur, geschiedenis, maar bovenal van onze geweldige bevolking. El Salvadorianen staan open voor toeristen en zullen altijd behulpzaam zijn.” Ook over Midden-Amerika was de toerismeminister positief. “In vergelijking met 2009 is Midden-Amerika een stuk sterker geworden en wordt er veel meer samengewerkt.”

De minister liet weten dat het toerisme in El Salvador in 2016 is gestegen met 5,4% ten opzichte van 2015. Het land ontving 1,6 miljoen toeristen in 2016. Midden-Amerika ontving eind 2016 in totaal 21,4 miljoen bezoekers, wat neerkomt op een stijging van 6,5% ten opzichte van 2015. Ook dit jaar verwachten El Salvador en Midden-Amerika een stijging.

Volgens Duarte zien de El Salvadorianen steeds meer de voordelen in van het toerisme. Het land staat bekend om haar prachtige natuur met vele vulkanen (700), stranden, meren, maar ook om haar archeologisch interessante plekken, evenals de vele interessante dorpjes en steden. De nieuwe campagne die werd gelanceerd, heeft de slogan ‘El Salvador, Great Like Our People’. Volgende maand zal Duarte in Amerika zijn, waar de campagne onder andere op de CNN wordt uitgezonden.

De twaalfde editie van de Central America Travel Market wordt in 2019 gehouden in Guatemala. Dat werd in San Salvador bekendgemaakt door afgevaardigden van de Guatemalan Chamber of Tourism (CAMTUR) en Guatemalan Tourism Institute (INGUAT). De allereerste editie van de CATM vond ook plaats in Guatemala, dat was in 2004. Net als in El Salvador worden in Guatemala meer dan 100 vertegenwoordigers uit de regio verwacht en meer dan 80 reisprofessionals uit Europa, Zuid-Amerika en Amerika.