De ANVR haalt fel uit naar De Telegraaf, want de branchevereniging is het volstrekt niet eens met het voorpaginaverhaal ‘Reisbranche zint op boycot KLM’. Daarin staat te lezen dat ‘de reiswereld KLM waar mogelijk dreigt te boycotten, als de zogeheten GDS-toeslag voor vliegpassagiers niet snel van tafel gaat.’

De ANVR laat weten: “Wij wijzen er op dat dit volstrekt onjuist is. Op het ANVR Congres, afgelopen dagen in Sevilla, heeft voorzitter Frank Oostdam op geen enkele wijze gesuggereerd om de KLM te boycotten of zelfs hierop gezinspeeld. Elke deelnemer aan het ANVR Congres kan dit bevestigen.”

Walter Schut, Adjunct Directeur ANVR, liet nog voor het congres aan TravelPro weten niet te verwachten dat agenten KLM links gaan laten liggen. “Als homecarrier in Nederland heeft de KLM een aantal belangrijke proposities die we allemaal kennen. Ook bij de consument heeft KLM een streepje voor. Wij willen ook helemaal niet stimuleren om ergens anders te boeken, wij willen er juist voor zorgen dat reisagenten het KLM-product zo goed mogelijk kunnen boeken onder gelijke condities. De liefde moet uiteraard wel van twee kanten komen en een € 22 hogere prijs dan bij KLM direct is voor de balie een lastige om uit te leggen aan de klant.”

De ANVR is het niet eens met deze toeslag, omdat de door KLM voorgestelde GDS-toeslag, naar mening van de ANVR, een neutrale, transparante prijsvergelijking voor consumenten bemoeilijkt. KLM gaat een mogelijkheid bieden om de GDS-toeslag te vermijden door een zgn. NDC-API-tool aan reisagenten beschikbaar te stellen.

“Het maakt het vergelijken met andere airlines er niet makkelijker op, maar het is dan niet zo dat per definitie de agent duurder wordt dan KLM”, aldus de ANVR in haar statement. De ANVR bespreekt met KLM om een zo’n goed mogelijke boekings’tool’ voor de reisagent beschikbaar te krijgen. “Het collectief boycotten van de KLM heeft geen zin, is niet toegestaan en ook zeer onverstandig. De Telegraaf is naar onze mening met dit verhaal volledig uit de bocht gevlogen”, zo besluit de branchevereniging.