Uit onderzoek van touroperator, luchtvaartmaatschappij en hotelier Corendon blijkt dat vier op de tien Nederlanders, als zij mochten kiezen, liever hun feestdagen doorbrengen op een zonnige bestemming dan met hun familieleden aan het kerstdiner. Ongeveer 30% van de Nederlanders twijfelt of zij liever op winterzonvakantie gaan dan een viergangen kerstdiner delen met hun familieleden. 10% van de ondervraagden viert daadwerkelijk komende feestdagen in de zon. Curaçao en de Canarische Eilanden zijn de populairste bestemmingen. Ruim helft inwoners provincies Drenthe en Flevoland verkiezen zonvakantie boven familiediner

Uit het onderzoek van Corendon blijkt dat vooral zonaanbidders uit de provincies Drenthe (53%) en Flevoland (52%) de zonnige vakantie boven de feestmaaltijd op Eerste of Tweede Kerstdag verkiezen. Opvallend is de voorkeur van de Utrechters, het grootste deel (bijna 37%) van de provincie brengt de feestdagen juist liever door aan tafel bij het familiediner. Slechts 33% van de Utrechtse provincie zou kiezen voor de winterzonvakantie en 30% twijfelt nog over de keuze tussen de vakantie of het kerstdiner.

De komende kerstdagen en jaarwisseling worden door ongeveer één op de tien Nederlanders gevierd of ontlopen op een winterzonbestemming. 2% viert alleen de jaarwisseling in een zonovergoten land, gemiddeld 4% juist alleen de kerstdagen. Nog eens 4% viert zowel Kerstmis als Oud en Nieuw op winterzonvakantie. De favoriete maand om op winterzonvakantie te vertrekken is overigens, met 23% niet december, maar de maand februari.

Een klein deel van de vakantievierders (1%) maakt het niet veel uit waar de winterzonreis naartoe gaat, als de zon maar schijnt en het er warm is. Een kwart van de Nederlanders wijst Curaçao aan als ultieme winterzonbestemming. Gemiddeld 18% kiest voor de zachte winterzon op de Canarische Eilanden. Corendon heeft voor winter 2017 de nieuwe jaarbestemmingen Aruba, Bonaire en Thailand toegevoegd aan het assortiment vakantiebestemmingen. Het winterzon-onderzoek is gehouden onder 1.520 respondenten. Meer informatie is te vinden op https://www.corendon.nl/winterzon-onderzoek.