Poep, plas, haren, pissebedden, mondafdrukken (?), nagels, bloed en andere lichaamsvloeistoffen. We zitten middenin de voorjaarsvakantie, een fantastische timing van de Consumentenbond om het ‘Vieze Vakantiehuisjes Onderzoek’ te onthullen. Even iedereen die nu op vakantie is taggen in alle nieuwsberichten over ‘vieze vakantiehuisjes’.

Onderzoeken van de Consumentenbond en de bekende tv-programma’s maken het bijna een wonderlijke, buitengewone prestatie van de reisbranche die jaarlijks miljoenen Nederlanders weet te overtuigen vakantie te vieren in een op het oog schoon vakantieverblijf. Benieuwd of er met de nieuwe richtlijn meer ‘vieze-huisjes-claims’ gaan komen.

Nee, Nederlanders houden er gewoon van. Slapen op een ondergekotst kussen (ja, die gele vlekken) of op een door een (toch nog niet zindelijk kind) ondergepoept matras. Wat te denken van een heerlijke regendouche, waarna de onderkant van je badslippers vol zit met haren en de ‘poepbacterie’ E.coli. Gourmetten hoort er ook bij, op een tafel die vol ligt met dezelfde poepbacterie (???).

De Nederlandse vakantieparken hebben een zware week achter de rug. Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet maandag al weten dat veel parken zijn verouderd en dan gisteren het nieuws van de Consumentenbond. Het is wachten op een vakbond die oproept tot een staking onder de schoonmaakmedewerk(st)ers.

Volgens hetzelfde Bureau voor de Statistiek telt Nederland 1.500 bungalowparken. De Consumentenbond bezocht in totaal, let op, wel 30(!) huisjes, undercover. En heel Nederland weet nu dat de Nederlandse vakantiehuisjes de meest ranzigste zijn die er op de hele wereld te vinden zijn.

En de Nederlandse vakantieganger? Die trekt zich er niks van aan, al jaren behoren bungalowparken tot de populairste accommodaties bij een vakantie in eigen land. Ik kijk nu al uit naar het volgende familieweekend, in een vakantiehuisje uiteraard.

Ik heb iemand weleens horen zeggen: ‘Ik boek geen Airbnb, beetje in het bed van een vreemde liggen…’ Nee, in het bed van een (luxe) hotel liggen geen vreemden…

Ik kan werkelijk niet wachten op de volgende ‘vies-test’ van de Consumentenbond. Hotelkamers, vliegtuigstoelen, luchthaven-toiletten, huurauto’s, bussen, zwembaden en pretpark-eten. Kom maar door, begin mei- en zomervakantie lijkt mij een goede timing. Benieuwd welk reisbedrijf als eerste start met de verkoop van ontsmettingsmiddelen.

Wat bezielt de Nederlandse toerist vraag ik mijzelf af na het onderzoek van de Consumentenbond. Zijn wij Nederlanders op het oog schoon en netjes, maar eigenlijk zo smerig als de pest? Ja, de huisjes zijn misschien niet goed genoeg schoongemaakt, maar de rotzooi komt er ook op de een of andere manier.

Voor iedereen die denkt dat het in het buitenland beter is gesteld met de vakantiehuisjes en hotelkamers, wake up! Daar heb je echt geen undercover onderzoek voor nodig op 30 van de duizenden populaire plekken. Laat de blauwe lamp maar gewoon thuis.

Genoeg vieze praat, back to work. En niet vergeten je handen goed te wassen na een bezoek aan het toilet op kantoor. En raak de deurklink maar niet aan, je wilt niet weten…

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl