Ajax zal voor de uitwedstrijd in de UEFA Champions League tegen Lille het vliegtuig laten staan en de trein naar Frankrijk nemen. Door de samenwerking van NS met Eurostar komt de voetbalploeg eind november in ruim tweeënhalf uur uitgerust op de plaats van bestemming.

Ajax speelt op woensdag 27 november met de wedstrijd in Lille zijn vijfde wedstrijd in de poulefase van de UEFA Champions League. Na de loting heeft Ajax het initiatief genomen om samen met NS te kijken naar de mogelijkheid om met de trein naar de uitwedstrijd in Lille te gaan. NS maakt deze treinreis mogelijk in samenwerking met Eurostar. Reizen met de internationale trein is schoner, zeker op de kortere afstand sneller en biedt meer comfort en beenruimte.

Duurzaam alternatief
Directeur Edwin van der Sar van AFC Ajax: “Complimenten voor de NS en Eurostar dat deze treinreis mogelijk wordt gemaakt. We leven in een klimaatbewuste tijd en wij willen als club graag een goed voorbeeld geven. Lille leent zich qua ligging uitstekend voor een treinreis, vandaar dat wij met dit idee bij de NS hebben aangeklopt. Voor Erik ten Hag en zijn mannen lijkt dit ons een efficiëntere en minder vermoeiende reis. Want de prestatie die Ajax in Lille moet leveren staat natuurlijk voorop.”

Mike Cooper, CEO van Eurostar: “De hogesnelheidstrein is de meest duurzame manier om te reizen over korte afstanden in Europa. Het gemak van de trein die passagiers op een snelle en comfortabele manier naar het hart van hun bestemming brengt, biedt een perfect alternatief voor het vliegtuig. Dit wordt ook bewezen door de populariteit van onze route tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar dagelijks al drie rechtstreekse treinen van het VK naar Amsterdam rijden.

Directeur Heike Luiten van NS International: “Mensen worden zich steeds beter bewust van de impact van reizen op klimaat en milieu en de trein wordt daarom steeds vaker gekozen als duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Samen met Eurostar en NS maken we dat graag mogelijk. Voor de terugreis van Ajax houden we in het bagagerek alvast rekening met plek voor drie punten.”

Internationale trein hoogvlieger
Op afstanden tot 700 kilometer wil NS met de trein een duurzaam alternatief zijn voor auto en vliegtuig. Op bestemmingen als Brussel, Parijs, Londen en Berlijn kan de trein de auto en het vliegtuig overstijgen. Om op meer bestemmingen een duurzame vervanger van vliegen te worden, zet NS zich in voor vaker rijden, meer capaciteit, kortere reistijden, directe verbindingen en concurrerende tarieven.

Forse groei
Ook deze zomer kozen weer meer reizigers voor de internationale trein. NS International noteerde in de maanden juni tot en met augustus een gemiddelde groei van 13% over alle bestemmingen. De Intercity naar Berlijn was met 19% groei de grootste stijger. Het is de derde recordzomer op rij voor NS International: in 2019 13%, in 2018 10% en in 2017 ruim 6%.