De Afrikaanse varkenspest is vorige week vastgesteld in België. Hiermee is de zorg dat dit virus uit Oost-Europa naar Nederland komt verder toegenomen. Menselijk handelen met besmette etenswaar is de meest aannemelijke bron van de besmetting in België. Het virus kan namelijk in lokale varkensvleesproducten zitten.

ANVR roept reisbedrijven dan ook op hun reizigers op Oost-Europa te wijzen op de risico’s van insleep van deze Afrikaanse varkenspest bij terugkeer naar huis. De brancheorganisatie adviseert haar leden onderstaande informatie te verstrekken aan die reizigers om te voorkomen dat dit virus ook in Nederland opduikt, omdat dit enorme economische en maatschappelijke gevolgen kan hebben. Mensen worden er weliswaar niet ziek van, maar het virus kan wel worden verspreid als varkens en wilde zwijnen besmette etensresten vinden, bijvoorbeeld als het is weggegooid in de natuur of langs de weg.

“In Hongarije, Polen en andere Oost-Europese landen heerst momenteel Afrikaanse Varkenspest. Het virus kan in lokale varkensvleesproducten zitten, zoals ham en worst. Mensen worden daar niet ziek van. Maar het virus kan wel worden verspreid via besmette etensresten die door wilde zwijnen worden gevonden. Laat daarom géén etensresten achter in de natuur of onderweg. Je kunt er een uitbraak van Afrikaanse varkenspest mee veroorzaken, een ernstige dierziekte. Kijk voor meer informatie op www.nvwa.nl.”

De Nederlandse overheid heeft op verzoek van de Nederlandse vee- en vleessector een informatiefolder gemaakt: ‘Voorkom insleep Afrikaanse varkenspest‘ en meer informatie is ook te vinden op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierziekten/klassieke-varkenspest-kvp-en-afrikaanse-varkenspest-avp.