De Aruba Tourism Authority viert dit jaar een bijzonder jubileum. Het is dit jaar namelijk precies 35 jaar geleden dat actief gestart is met het promoten van Aruba als vakantiebestemming in Europa. De kick-off van dit lustrumjaar vindt tijdens de ITB in Berlijn plaats.

“In 1984 ben ik samen met Henry Fingal vanuit het Arubahuis gestart met het promoten van Aruba als vakantiebestemming in Europa. We hebben toen een campagne opgetuigd met als pay-off ‘zon, zee, zalig.’ Er werd intensief met luchtvaartmaatschappijen als KLM samengewerkt en we liepen werkelijk alle beurzen af om de naamsbekendheid van Aruba te vergroten. Niet alleen in Nederland, ik ben ook op beurzen in onder meer Noorwegen, Spanje, Engeland, Portugal en België geweest. We maakten ook volop reclame voor Aruba op radio en TV. Zo waren we in de Vijf Uur Show met Viola Holt te zien en in Medisch Centrum West”, verhaalt Miro Dabian, toenmalig coördinator toerisme van het Arubahuis.

Hetty Grote begon haar Aruba-loopbaan in 1988 als vertegenwoordiger van de Divi Resorts. Het bureau voor toerisme werd indertijd gerund door Coby Angela en Lily Polsbroek. “We stonden aan het begin van de ontwikkeling van het toerisme in Europa en Aruba werd nog niet veelvuldig geboekt. Het eiland sprak echter wel tot de verbeelding. Als vertegenwoordiger hielp ik Coby en Lily met het opzetten van bijvoorbeeld een roadshow, door bijvoorbeeld uitnodigingen in enveloppen te doen. Internet bestond toen immers nog niet. Vervolgens zijn Lily en ik op Duitse les gegaan zodat we ook wat promotionele activiteiten in Duitsland konden verrichten. Ik denk dat Aruba vandaag de dag nog steeds een warm beeld bij mensen oproept.”

Lydia Haveman startte in 1983 met het promoten van Aruba, in eerste instantie op het eiland zelf bij Holiday Inn en later door diverse hotels vanuit Nederland te vertegenwoordigen. Volgens Haveman heeft “de combinatie en samenwerking van het bureau voor toerisme met de privésector, Aruba altijd veel succes opgeleverd.”

“We zijn in 35-jaar uitgegroeid tot een van de bekendste en beste verkeersbureaus van Nederland en bestieren vanuit het EU-kantoor in Den Haag zowel de Nederlandse als de Belgische markt. Daarnaast manage ik onze kantoren die Aruba in onze secundaire markten vertegenwoordigen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Duitstalige landen, heel Scandinavië en Finland en Italië. Hoewel Europa in absolute zin tot de kleinste regionale markt voor Aruba behoort, scoren we het hoogst als het op het aantal overnachtingen van toeristen op Aruba aankomt. Hetgeen ook effect heeft op het uitgavenpatroon. Daarnaast hebben wij in de afgelopen jaren flink aan het imago van het One happy island gewerkt en aangetoond dat Aruba naast zon, zee en stand nog veel meer te bieden heeft”, aldus Tirso Tromp, Area Director Europe, Aruba Tourism Authority.

Naast ITB in Berlijn wordt ook op andere vakbeurzen waar de Aruba Tourism Authority aan deelneemt, zoals TTG Rimini in Italië, IMEX in Frankfurt en WTM in Londen, aandacht geschonken aan het jubileum. Op laatstgenoemde is dat extra bijzonder, omdat de A.T.A. ook voor de 35ste keer aan WTM deelneemt.