Verantwoordelijk toerisme in Afrika heeft een belangrijke impuls gekregen door de ondertekening van een historische samenwerkingsovereenkomst tussen het Kruger National Park en particuliere reservaten, staatsreservaten en gemeenschappelijke gebieden aan de rand van het park, dat laat Fair Trade Tourism weten. Fair Trade Tourism is een non-profitorganisatie die het grootste certificatieprogramma voor verantwoorde toeristische activiteiten in Afrika uitvoert.

De samenwerkingsovereenkomst zorgt ervoor dat het Kruger Nationaal Park en haar buren voor het eerst in de geschiedenis een gemeenschappelijke benadering toepassen van verantwoord toerisme, sociaaleconomische ontwikkeling, natuurveiligheid, ziektebeheer, duurzaam gebruik en watergebruik. Ondertekenaars van de overeenkomst waren Makuleke Contractual Park, Makuya Nature Reserve, Letaba Ranch, Gidjana Conservation Area, Balule Nature Reserve, Klaserie Nature Reserve, Timbavati Nature Reserve, Umbabat Nature Reserve, Thornybush Nature Reserves, Kempiana, Manyeleti, Sabi Sand Wildtuin, Mala Mala en Mjejane Game Reserve.

Fair Trade Tourism Managing Director Jane Edge zei dat de ondertekenaars moeten voldoen aan een reeks verantwoorde toerisme criteria die zijn afgestemd op de Zuid-Afrikaanse nationale minimumnorm voor verantwoordelijk toerisme. “Dit is een baanbrekende ontwikkeling voor verantwoord toerisme, niet alleen in Zuid-Afrika, maar voor het hele continent. Voor het eerst zullen alle toerismespelers binnen een groot natuurgebied zich inzetten als het gaat om onder andere gedegen energie, afval- en waterbeheer en lokale inkoop.” Het heeft drie jaar geduurd voordat de overeenkomst definitief tot stand kwam.