Nieuws

BAM: alternatief voor directe incasso gaat live

Deel dit artikel

Na een ruime testperiode met een aantal BAS-licentiehouders en de touroperators NRV (met merk Rondreisshop), de Jong Intra en Travel Trend, wordt de BAS Afrekenmodule, kortweg BAM genoemd, per 1 december aanstaande officieel in gebruik genomen.

De module maakt automatisch afrekeningen vanuit de reisagent naar de touroperator die vervolgens de hieruit voortvloeiende reissommen kan incasseren bij de reisagent. Uniek daarbij is dat de module ook rekening houdt met de betaling van de consument: zodra de consument de restant reissom heeft betaald aan de reisagent, wordt de (netto) reissom afgerekend met de touroperator. Ten opzichte van de traditionele wijze van afrekenen tussen reisagent en touroperator betekent dit een aanzienlijke verkleining van schaderisico voor de touroperator en eerdere beschikking over de reissommen.

BAM is ontwikkeld als alternatief voor direct billing/directe incasso waarbij de consument rechtstreeks betaald aan de touroperator. Deze methode is voor veel reisagenten geen werkbare oplossing in de samenwerking met touroperators. Touroperators die ook BAM wil inzetten dienen een overeenkomst met Fadiro af te sluiten. De touroperator zal dit vervolgens met de reisagent die BAS gebruikt communiceren. Met BAM krijgt de touroperator tevens de beschikking over een dashboard waarop real-time de financiële status van boekingen bekeken kan worden.

Theo Hoving: “De consument betaalt nog altijd aan de reisagent, maar de touroperator loopt nauwelijks nog financieel risico, omdat direct na de betaling van de consument, afgerekend wordt door de touroperator. Er is vanuit een groot aantal touroperators al belangstelling getoond voor BAM.”


Deel dit artikel
Vorige bericht

Video - “We proberen elkaar soms de loef af te steken”

Volgende bericht

VvKR rolt Kompas voor Duurzaam Reizen uit

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.