Barcelona komt met nieuwe maatregelen om overtoerisme en geluidsoverlast te verminderen. Groepen mogen tijdens rondleidingen door het stadscentrum (District One) uit niet meer dan 30 personen bestaan, het gebruik van megafoons bij rondleidingen in de stad is niet meer toegestaan en op de stranden mag niet meer worden gerookt.

De nieuwe regels komen omdat het aantal toeristen blijft stijgen na meer dan twee jaar van Covid-beperkingen.

Wat betreft het verkleinen van de groepen die een rondleiding krijgen door de stad, zijn er ook gebieden waarbij groepen uit niet meer dan vijftien personen mogen bestaan. Op 24 straten en pleinen, zoals Paradise Street en Placa Sant Felip Neri, wordt eenrichtingsverkeer ingesteld in een poging om het voetverkeer door te laten stromen. Pauzes die gidsen nemen om de geschiedenis van een locatie of attractie uit te leggen, moeten op drukke dagen kort worden gehouden.

In plaats van megafoons wil de stad dat gidsen radioapparatuur of fluisterapparatuur gebruiken om met gasten te communiceren tijdens rondleidingen in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer.

Het rookverbod op alle stranden van Barcelona is ingesteld met ingang van 1 juli jl. na een succesvolle proef in 2021. Het verbod is bedoeld om het milieu te beschermen. Voorlopig vragen gemeentewerkers strandgangers om niet te roken. Maar binnen een paar maanden gaat de stad boetes geven van 30 euro.