Consumenten laten zien in april te hebben gewacht met het boeken van een vakantie, waardoor april met -3% daalt ten opzichte van de maand april vorig jaar. Dat meldt de ANVR op haar website. Bijna 50.000 potentiële reizigers beantwoordden de vragen uit de maandelijkse steekproef die ANVR/GfK stellen via de Boekingsmonitor.

Terwijl de vorige maand nog zo positief verliep (+9%), zien we nu dat de boekingen in april achterblijven (-3%) bij vorig jaar april. Alleen Duitsland, 2e in de top 5 van meest populaire vakantielanden, ziet zijn boekingen in de maand april toenemen met +15% ten opzichte van verleden jaar in dezelfde maand. Landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje (-3%), Italië (-6%), Griekenland (-7%) en Turkije (-1%) moeten het vooralsnog met minder boekingen doen.

‘Gokt de Nederlander op net zo’n warme zomer als verleden jaar? Dat zou je dan vorige maand niet zeggen toen er met +9% meer vakanties werden geboekt. En ook aan de verder aantrekkende economie kan het niet liggen. Nu inmiddels het vakantiegeld is binnengekomen, zullen ongetwijfeld de boekingen voor deze landen aantrekken’, aldus de brancheorganisatie. Nordic-landen zoals Denemarken (+16%), Noorwegen (+34%) en Zweden (+39%)worden al enthousiast geboekt, evenals Kroatië (+31%) en Tsjechië (+19%).