“Boosteren, boosteren, boosteren! Haal ‘m zo snel mogelijk, want zonder oppepprik ben je níét genoeg beschermd tegen omikron. Én plan die booster, zodat je straks weer veilig en beschermd kan reizen”, dat laat vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge weten.

Op LinkedIn verwijst de demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en viceminister-president naar de overheidswebsite met meer informatie over de booster en geldigheid van het coronabewijs in Europa.

Er staat onder andere te lezen dat het vaccinatiebewijs vanaf 1 februari nog negen maanden geldig is na de laatste prik. ‘Het is daarna niet meer geldig om mee te reizen. U heeft dan een extra prik nodig. Het kabinet bekijkt of de geldigheid van het vaccinatiebewijs in Nederland teruggebracht kan worden. Daarbij denkt het aan een geldigheid van negen maanden na de laatste prik.’

Nederland hield tot voor kort nog aan dat de boostervaccinatie zes maanden na de laatste vaccinatie gehaald kon worden. Vanwege de snelle verspreiding van de Omikron-variant is dit ingekort naar drie maanden. Hierdoor krijgen snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19. Dit is in het belang van de volksgezondheid. Het Europees geneesmiddelenbureau EMAEuropean Medicines Agency gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie drie maanden na de laatste basisvaccinatie.