Botswana heeft het verbod op de olifantenjacht opgeheven, omdat het aantal toenam en ze volgens parlementsleden problemen veroorzaken voor boeren. Op social media zijn berichten te lezen van mensen die bang zijn doordat steeds meer olifanten zich in dorpen begeven.

Natuurbeschermers schatten dat het Zuid-Afrikaanse land ongeveer 130.000 olifanten heeft, maar volgens leden van de regering is het aantal veel hoger. In 2014 werd er nog een verbod op de olifantenjacht van kracht nadat uit onderzoek bleek dat het aantal olifanten sterk daalde. De toenmalige president, Ian Khama, was een fervent natuurbeschermer.

De regerende Democratische Partij van Botswana heeft echter gelobbyd om het verbod te herroepen, omdat olifanten volgens hen in sommige gebieden onhandelbaar zijn geworden. “Het ministerie wil nogmaals herhalen dat het met alle belanghebbenden zal samenwerken om ervoor te zorgen dat het herstel van de jacht op een ordelijke en ethische manier wordt uitgevoerd”, zo staat te lezen in een verklaring van de overheid.