De ANVR publiceert vandaag een white paper over Brexit en de reisbranche, waarin de ANVR in detail ingaat op de gevolgen van Brexit voor de Nederlandse reisbranche. De ANVR komt tot de conclusie dat de gevolgen voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk vrij beperkt zullen zijn.

Frank Oostdam, directeur/voorzitter ANVR: “Precies op tijd publiceert de ANVR een praktisch document voor de leden met de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse reisbranche. Onze analyse is dat directe gevolgen voor de reisbranche, anders dan transport van goederen, wel meevallen. Indirect heeft de Brexit en de onzekerheid hierover echter wel behoorlijke gevolgen voor de Nederlandse economie en dus ook het toerisme.” De ANVR-white paper gaat in op de gevolgen voor reisdocumenten, bagage, maar ook de pakketreizenwet, bij zowel ‘deal’ als ‘no deal’. Ook de fiscale gevolgen worden besproken wanneer het VK uit de EU stapt.

Dat de gevolgen voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk vrij beperkt zullen zijn, komt vooral door:
– de noodmaatregelen van de EU (het EU “no-deal” Contingency Action Plan)
– de genomen wettelijke maatregelen in het VK zelf
– de specifieke regels voor EU-consumentenbescherming, alsmede
– het toe te passen one-stop security system van de EU, waardoor bagage vanuit het VK niet nogmaals in de EU hoeft te worden gescreend.