Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Nicaragua gewijzigd in oranje, waarmee het Nederlanders waarschuwt het land alleen te bezoeken wanneer dit noodzakelijk is. Op dit moment zijn er in het hele land wegen geblokkeerd en vinden er (nog steeds) demonstraties plaats tegen de regering.

Sinds april vinden er protesten plaats tegen het hervormingsplan van president Ortega, waardoor mensen gekort zouden worden op hun pensioen en allerlei voorzieningen duurder worden. Het hervormingsplan zou door de protesten niet meer doorgaan, maar de demonstranten eisen het vertrek van Ortega, persvrijheid en een einde aan onderdrukking.

Ook op de wegen van en naar de luchthaven van de hoofdstad Managua is het onrustig. Daarnaast staakt het personeel van openbaar vervoersbedrijven. De kans is volgens het reisadvies dan ook groot dat reizigers hun bestemming niet kunnen bereiken. Wie in een onrustig gebied is, wordt geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven.

Op de website van Visit Nicaragua wordt weinig tot geen aandacht besteed aan de onrust in het land. Alleen in reacties op berichten die door het verkeersbureau worden geplaatst schemert door dat het onrustig is in het Latijns-Amerikaanse land. “Wie wil Nicaragua nu bezoeken? Als er al zoveel haat en vernietiging is, dan is het internationale toerisme straks voorbij. Moge god Nicaragua beschermen tegen zulke slechte en gewelddadige mensen zonder zorg die het land vernietigen”, aldus iemand in een reactie op een bericht waarin een natuurgebied nabij de Santa Clara vulkaan wordt gepromoot.

Volgens het Nederlands ministerie wordt er bij de demonstraties vaak geweld gebruikt, waardoor al tientallen doden zijn gevallen. ‘U wordt aangeraden geen enkel risico te nemen en demonstraties te vermijden. Blijf ook weg van samenscholingen en van andere plekken waar er kans op confrontatie is. Vooral in de steden en bij de universiteiten is het onrustig. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie.’

De busbedrijven Ticabus en Nicabus, die tussen Costa Rica en Nicaragua reizen, ondervinden problemen bij de grens. Er rijden minder bussen. Houd rekening met vertragingen. Voor consulaire hulpvragen kunnen Nederlanders 24/7 telefonisch contact opnemen met de ambassade via het 24/7 BZ contactcenter +31 247 247 247. Bekijk hier het volledige reisadvies voor Nicaragua.