Soms steek ik wel eens ergens mij hand voor op waarvan ik dan later denk… hoe ben ik hier nou toch in verzeild geraakt. Zo ook een paar maanden geleden toen er via de ANVR een oproep kwam om namens de branche mee te werken aan het MBO kwalificatiedossier.

Op kantoor hebben we het geregeld over het gat tussen wat studenten op de toerisme opleidingen leren en de praktijk en hoe zonde het is dat dit weinig op elkaar aansluit. Als je daar dan een stevige mening over hebt moet je je ook inzetten als er om input wordt gevraagd, vond ik. Inmiddels ben ik, samen met de collega’s van TUI en Reiswerk, al een aantal maanden betrokken bij het opstellen van dit nieuwe kwalificatiedossier.

Het vraagstuk gaat niet alleen over de toerisme opleidingen, maar ook over de synergiën met aanverwante opleidingen, zoals leisure & hospitality en horeca. De vraag vanuit de overheid is om te kijken of er in plaats van meerdere dossiers één kwalificatiedossier kan worden opgesteld. Dit zodat er vanuit de breedte meer studenten instromen op de opleidingen waar wij het als sector uiteindelijk van moeten hebben. Voor iedereen dus van belang!

Dit is dan ook een oproep; wil je meedenken als achterban? Laat het vooral weten.

Heb je de mogelijkheid om betrokken te zijn bij de verschillende opleidingen, in een denktank of als gastdocent bijvoorbeeld… Steek je hand een keer op! We worden er aan het eind van de rit allemaal beter van.

Milka van Dam