Nieuws

Consumentenbond dagvaardt KLM

Deel dit artikel

De Consumentenbond heeft KLM gedagvaard, omdat de luchtvaartmaatschappij klanten van het failliete D-Reizen verkeerd informeerde. Honderden gedupeerden wachten daardoor nog altijd op het geld van hun geannuleerde KLM-vlucht. De Consumentenbond stelt KLM aansprakelijk voor de schade. KLM heeft laten weten in verweer te gaan.

Als een luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert, mogen passagiers volgens Europese regels kiezen voor een vervangende vlucht of hun geld terug, laat de Consumentenbond weten. KLM weigerde de afgelopen jaren verzoeken van passagiers om terugbetaling. In plaats daarvan betaalde KLM het geld terug aan reisbureaus. Maar D-Reizen stortte dat geld niet terug aan zijn klanten en ging failliet. Passagiers behouden dan hun recht op terugbetaling door de luchtvaartmaatschappij, maar KLM weigert dit, aldus de Consumentenbond.

Reactie minister Harbers
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Deze rechtszaak komt niet uit de lucht vallen. Wij hebben begin dit jaar gesproken met KLM, zonder resultaat. Toen hebben we minister Harbers (IenW) gevraagd om in te grijpen. Hij bevestigde dat de luchtvaartmaatschappij ervoor verantwoordelijk blijft dat consumenten hun terugbetaling ontvangen en beloofde dit onder de aandacht te brengen bij KLM.”

Stuitend
Ook de Europese Commissie, meerdere rechters en toezichthouder ILT oordeelden dat het ticketgeld moet worden terugbetaald. En de ILT legde KLM zelfs een boete op. Molenaar: “Maar nog steeds komt KLM niet over de brug. Blijkbaar vindt ze dat ze boven de wet staat en dat ze zich van niets of niemand iets hoeft aan te trekken. Dat is stuitend. En daarom stappen wij nu namens een consument naar de rechter. Als die ons in het gelijk stelt, kunnen ook andere gedupeerden hun gelijk halen.”

Vervaltermijn
Consumenten hebben twee jaar het recht om hun ticketgeld terug te vragen. Maar KLM zadelde consumenten eerst ongevraagd op met vouchers, en daarna verwees zij hen onterecht naar hun reisbureau. Daardoor is die termijn voor de meeste gedupeerden inmiddels verstreken. De Consumentenbond vraagt de rechter daarom om KLM te veroordelen voor het verkeerd informeren. De verjaringstermijn hiervoor is vijf jaar. Zo hebben consumenten langer de tijd hebben om hun recht te halen.

Auteur


Deel dit artikel
Vorige bericht

Video – “Retail is heel arbeidsintensief en gaan we niet meer doen”

Volgende bericht

Video - “Concurrenten laten het links en rechts liggen”

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."