Nieuws

Corendon moet reizigers compensatie betalen

Deel dit artikel

Aviclaim heeft een rechtszaak gevoerd tegen Corendon en gewonnen. Corendon beweerde namelijk dat de vlucht 2 uur en 59 minuten te laat on blocks stond en er hierdoor geen recht op compensatie bestaat. Volgens Aviclaim zijn ‘in blocks’-tijden nietszeggend en de luchtvaartmaatschappij moet nu aantonen hoeveel vertraging er is op het moment dat de deur van het vliegtuig op de aankomstbestemming wordt geopend.

Passagiers hebben volgens de Europese wetgeving recht op compensatie bij een vertraging van drie uur of meer. Op 16 oktober 2017 vlogen de passagiers met vlucht CND1911 van Amsterdam naar Banjul met, volgens Corendon, een aankomstvertraging van 2 uur en 59 minuten. Corendon beweerde dat de on blocks tijden en het openen van deur tegelijkertijd gebeuren op Banjul Airport. Aviclaim voerde met succes verweer dat dit niet mogelijk is gezien het aantal handelingen die moet worden verricht vanaf het moment dat het vliegtuig ‘in blocks’ staat en de deuren geopend kunnen worden. De rechter gaf Aviclaim hierin gelijk.

Opvallend is dat Inspectie Leefomgeving en Transport, het orgaan dat de luchtvaartmaatschappijen moet controleren op handhaving van de wetgeving, op 24 april 2018 een uitspraak heeft gedaan dat de vlucht in kwestie te weinig vertraging heeft gehad om in aanmerking te komen voor compensatie. Volgens Aviclaim is het niet zo dat nu elke vlucht met iets minder dan drie uur vertraging kan worden aangevochten, er moet telkens goed naar de details worden gekeken. Aan deze passagiers komt in elk geval €1.800 compensatie toe.

Auteur


Deel dit artikel
Vorige bericht

AVIAREPS verwelkomt Natascha Vink en Natascha Tieleman

Volgende bericht

Team AVIAREPS uitgebreid met Marlies Ruijs

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."