Nieuws

Desastreuze route orkaan Irma voor Florida

Deel dit artikel

De huidige berekeningen van orkaan Irma laten volgens Weerplaza een desastreuze route zien waarbij Irma via de Keys pal langs of net over miljoenenstad Miami trekt om daarna ook nog over Orlando te trekken. In dit gebied wonen meer dan tien miljoen mensen.

Hoewel de windkracht boven land snel afneemt, is de huidige verwachting dat zelfs Orlando mogelijk nog met orkaanwinden te maken krijgt. Michiel Severin, meteoroloog Weerplaza: “De huidige verwachting is ongekend, zeer gevaarlijk en waarschijnlijk veel schade veroorzakend. Je moet hopen dat de verwachting nog bijgesteld wordt, maar eigenlijk is er geen positief scenario voor het zuidelijke deel van Florida denkbaar.”

Op dit moment heeft Irma een gemiddelde windsnelheid van 250 km/u rondom het oog met windstoten oplopend tot 300 km/uur. Daarmee is de orkaan vanochtend teruggezakt naar een categorie 4 orkaan. Irma heeft nu wel het record van langstlevende categorie vijf orkaan op de Atlantische oceaan. Maar liefst 3 dagen hield Irma het vol.

Irma veroorzaakte vannacht hoge stormvloed in de Turks-en Caicoseilanden (tot zeven meter), de Bahama’s (zeven meter) en het noorden van Cuba (3 meter).  Daarnaast produceert ze heel veel regen. Neerslaghoeveelheden kunnen in de Bahama’s oplopen tot 600mm (60 emmers per vierkante meter). In Florida wordt 120 tot 500 mm verwacht (afhankelijk van de regio).  In Nederland valt in de hele maand september gemiddeld 80mm. Deze vrijdag wordt in Nederland de hele dag ‘slechts’ tot 40-50 mm in het westen en noorden verwacht.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Carnival Cruise Promotie Tour voor reisagenten

Volgende bericht

Marieke Jansen van Oad naar ITSC

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.