Duitsland staat voor de zesde keer op rij en voor de achtste keer sinds 2008 op nummer één in de Anholt Ipsos Nation Brands Index (NBI) 2022, die 60 landen met elkaar vergelijkt. Daarmee heeft Duitsland een nieuw record in handen: geen ander land slaagde er sinds het eerste onderzoek van de NBI in 2008 in zes keer op rij de toppositie te bemachtigen.

De tweede en derde plek zijn dit jaar voor Japan en Canada. Dit uitstekende imago verleent Duitsland als vakantieland ook onder onstabiele omstandigheden als inflatie, economische crisis, naweeën van de coronapandemie en geopolitieke conflicten een sterke concurrentiepositie ten opzichte van andere landen.

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT): “De actuele uitdagingen zetten de concurrentie tussen bestemmingen op scherp. Een sterk, betrouwbaar imago is nu des te belangrijker. Analyse van de NBI, in combinatie met andere onderzoeken, verschaft ons waardevolle handvatten voor het uitstippelen van een goed gefundeerde marketingstrategie. Zo zullen we Vakantieland Duitsland het komende jaar via onze centrale actiepunten digitalisering en ecologische transformatie nog steviger op de kaart zetten als duurzame bestemming.”

Duitsland scoort vooral bij historische gebouwen, steden en cultuur
In de voor het toerisme relevante onderdelen van de NBI 2022 scoort Duitsland vooral met ‘Historic Buildings’, ‘Vibrant Cities’ en ‘Contemporary Culture’ (elk op plaats 7) en ‘Cultural Heritage’ (plaats 9). Deze belangrijke assets ondersteunen de eigenschappen waarmee de respondenten Vakantieland Duitsland associëren: 42 procent ziet Duitsland als ‘Educational’, 32 procent als ‘Fascinating’ en 30 procent als ‘Exciting’. Verder bevestigt tal van ander actueel onderzoek zowel aan vraag- als aanbodzijde de uitstekende concurrentiepositie die Duitsland als duurzame bestemming internationaal inneemt.

Duurzame bestemming
Zo staat Duitsland in de SDG-index (die laat zien hoever landen zijn met het bereiken van de VN-klimaatdoelen) op de zesde plaats, in de Travel & Tourism Development Index van het World Economic Forum op de vijfde plaats en in de YouGov Travel & Tourism Sustainability Ranking net buiten de top tien van alle Europese landen. Bij een exclusief onderzoek dat IPK International in september 2022 in opdracht van de DZT uitvoerde, beoordeelden buitenlandse vakantiegangers uit 27 herkomstlanden voor het Duitse incoming-toerisme het aanbod op het vlak van klimaat- en milieubescherming en duurzaamheid. Hier eindigt Duitsland op de derde plaats, ná Zwitserland en Zweden en vóór Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk.

Het positieve imago en concurrerende aanbod zijn ook terug te zien in de klanttevredenheid. Volgens de Qualitätsmonitor Deutschland-Tourismus (juli 2021 tot april 2022) is de Net Promoter Score, die weergeeft hoe waarschijnlijk het is dat klanten Duitsland als vakantieland aanbevelen bij vrienden en kennissen, +66 op een schaal van -100 tot +100.