Aan het einde van een dag vol nieuwe indrukken strijk ik neer op het grote donkerrode tapijt in de schaduw van de ruime bedoeïenentent. Mijn buik rammelt een beetje en de overeerlijke geuren die me tegemoet komen doen me watertanden. De maaltijd die ons wordt voorgeschoteld ruikt kruidig en naar exotische specerijen als saffraan, koriander en komijn. Ik zie malse kipgerechten en verse vis, rijst en wijnbladen met gestoomde groenten. Om het hoekje van de keuken zie ik drie vrouwen nieuwsgierig spieken of hun gerechten in de smaak vallen. Ik knik en lach hen toe, het is overheerlijk. Ze giechelen. Waarschijnlijk hebben ze zich de hele middag staan uitsloven gezien grote diversiteit aan gerechten en de ongekende hoeveelheden die voor ons worden klaargezet. Onder hun toekijkende oog besluit ik dat ik van alle lekkernijen wil proeven en ik schep van alles kleine beetjes op mijn bord. Zittend op de vloer en etend met mijn handen beleef ik de ene smaakexplosie na de andere. Ik zucht. Ook op culinair gebied is Oman echt een aanrader.  Mijn favo

rieten zijn een aantal lokale specialiteiten, zoals Mabbous (stoofpotje met gele rijst), Qaboeli (gerecht met lamsvlees), Mashuai (geroosterde Kingfish met citroenrijst) en Rhukal brood (rond, plat brood).

De maaltijd bij de bedoeïen verschilt overigens nogal van mijn ervaring van een dag eerder. Toen genoten we in het luxe The Chedi Hotel nabij Muscat van prachtige gerechten waarbij de chef-koks de internationale keuken combineren met de lokale specialiteiten. Er is dus voor ieder wat wils.

Als ik op reis ga probeer ik eigenlijk altijd wel te proeven van lokale producten. Iets dat je in zo’n geval in Oman absoluut niet mag overslaan is een kopje Kahwa. Dit is sterke Omani koffie op smaak gebracht met kardemon. Bij de koffie worden vaak dadels of Halwa geserveerd. Dit is een kleverige zoete gerechtje gemaakt van bruine suiker, eieren, honing en kruiden. Hoewel ik even moet wennen aan de geleiachtige substantie moet ik bekennen dat het erg lekker smaakt bij de koffie, vooral als de Halwa nog warm is. Om de traditionele ervaring compleet te maken drink ik de volgende dagen mijn Kahwa samen met de enkele locals in een van de vele koffiehuizen. Dit staat elke keer garant voor een bijzondere ervaring en leuke gesprekken. En dat terwijl ik eigenlijk totaal niet van koffie houd. Thuis heb ik ook een potje kardemon gekocht, maar zo lekker als in Oman wordt het nooit.

Doe mee met de prijsvraag!
Je maakt kans op een high tea met een collega en het verkeersbureau van Oman wanneer je alle zes vragen goed beantwoord. De vraag waarop je dit keer moet antwoorden is: Wat krijgen gasten standaard voorgeschoteld bij Omani thuis? Vergeet niet om ook te antwoorden op de vorige blogs!

[contact-form-7 id=”28129″ title=”Prijsvraag Oman (vraag 5 van 6)”]

[nggallery id=47]