Nieuws

EU: antitrust onderzoek naar Amadeus en Sabre

De Europese Commissie heeft een formeel onderzoek geopend om te beoordelen of overeenkomsten tussen Amadeus en Sabre enerzijds en luchtvaartmaatschappijen en reisagentschappen anderzijds de concurrentie kunnen beperken in strijd met de EU-antitrustregels.

“De liberalisering van de EU-luchtvaartmarkt meer dan 25 jaar geleden heeft de EU-burgers aanzienlijke voordelen opgeleverd, waaronder meer keuze en lagere ticketprijzen. Ons onderzoek naar Amadeus en Sabre richt zich op mogelijke beperkingen in concurrentie op de markt voor de distributie van vliegtickets door luchtvaartmaatschappijen. We vrezen dat dergelijke beperkingen innovatiebelemmeringen zouden kunnen veroorzaken en de kosten van ticketdistributie zouden verhogen, waardoor uiteindelijk de ticketprijzen voor reizigers zouden stijgen”, aldus commissaris Margrethe Vestager, die belast is met het mededingingsbeleid.

Amadeus en Sabre zijn wereldwijd leidende leveranciers van geautomatiseerde reserveringssystemen, ook wel Global Distribution Systems genoemd. Deze systemen verzamelen informatie over vluchtschema’s, beschikbaarheid van stoelen en ticketprijzen van meerdere luchtvaartmaatschappijen. De Commissie zal onderzoeken of bepaalde bepalingen in de overeenkomsten van Amadeus en Sabre met luchtvaartmaatschappijen en reisagentschappen de mogelijkheid van luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus om alternatieve leveranciers van ticketdistributiediensten te gebruiken, kunnen beperken. Dit kan het voor aanbieders van nieuwe kaartendistributiediensten moeilijker maken om op de markt te komen, en de distributiekosten voor luchtvaartmaatschappijen verhogen, die uiteindelijk worden doorberekend in de ticketprijzen die consumenten betalen. De overeenkomsten die worden onderzocht, kunnen in strijd zijn met de EU-mededingingsregels die overeenkomsten tussen ondernemingen verbieden die de mededinging binnen de interne markt van de EU verhinderen, beperken of vervalsen. “We zullen in dit proces ten volle samenwerken met de Europese Commissie en we verwelkomen de mogelijkheid om aan te tonen dat onze overeenkomsten concurrentiebevorderend zijn”, zo laat Sabre in een eerste reactie weten.

© 2018, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Caroline van Huigenbos wint award Top Performing Travel Counsellors Netherlands

Volgende bericht

Travel Congress: nieuwe aftrap Vakantiebeurs

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.