Nieuws

Europa maakt werk van Ryanair

Deel dit artikel

FNV Luchtvaart laat weten blij te zijn dat Nederland zich aansluit bij een alliantie van vijf EU landen die wil gaan afdwingen dat Ryanair zich gaat houden aan nationale wetgeving. “Personeel van Ryanair moet vallen onder het arbeidsrecht van het land waar het zijn thuisbasis heeft”, aldus minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

“Goed nieuws”, zegt Leen van der List van FNV Luchtvaart. “De minister sprak zich niet eerder zo expliciet uit. Dit is een overwinning voor de werknemers en de vakbonden in Europa die hier al tijden actie voor voeren.” De alliantie heeft de Europese commissie gevraagd om op korte termijn duidelijke richtlijnen op te stellen. Zodat de landen hier uitvoering aan kunnen geven.

Als Ryanair vliegveld Eindhoven als ‘thuisbasis’ sluit, zal er nog steeds van en naar Eindhoven gevlogen worden, maar kan Ryanair zich nog steeds onttrekken aan Nederlands arbeidsrecht. Ryanair zal dan gebruik maken van personeel dat bijvoorbeeld in Ierland of Roemenië is gestationeerd. Naarmate zich echter meer landen aansluiten wordt het voor Ryanair moeilijker tot onmogelijk de mazen in de wet te vinden en misbruiken.

“Als de sluiting niet doorgaat of als Ryanair over 6 maanden besluit de thuisbasis Eindhoven weer te openen, kunnen we direct goede arbeidsvoorwaarden afdwingen gebaseerd op Nederlands arbeidsrecht. Maar het zou mooi zijn als de alliantie wordt uitgebreid. En de landen in Zuid en Oost Europa zich hier ook bij aansluiten”, aldus Van der List.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Jaarlijks event omgedoopt tot Live To Travel Road Show

Volgende bericht

KLM verhoogt frequentie naar Edmonton

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.