De Filipijnse overheid heeft besloten dat een van de meest paradijselijke eiland van de Filipijnen – Boracay – vanaf overmorgen (26 april 2018) voor minstens zes maanden dichtgaat voor toeristen.

President Rodrigo Duterte noemt het eiland een beerput en heeft genoeg van alle rommel die toeristen achterlaten en sluit het ooit zo idyllische eiland met haar witte zandstranden en azuurblauwe zee voor toeristen. Voor minstens zes maanden lang zullen kuisploegen het eiland schoonmaken. Dat heeft de laatste jaren vooral hevig te lijden onder milieuschade – met dank aan de toeristen, maar ook illegale bouw en slecht afvalbeheer. In februari dreigde de president met sluiting van de hotels, restaurants en andere toeristische winkeltjes. Hij beschuldigt hen ervan afvalwater te dumpen in zee.

Boracay trekt ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar, van wie bijna de helft buitenlanders. Vorig jaar lagen op de stranden van de Filipijnen 6,6 miljoen bezoekers.

De sluitingsdatum, 26 april, ligt trouwens pal in het zomerseizoen: meteen de drukste tijd van het jaar voor Boracay. Naar verluidt kost de opgelegde sluiting 36.000 (parttime)banen en 56 miljard peso. De regering ontkent dit. Volgens hen heeft de sluiting ‘een minimale impact’ op de economie. Voor de getroffen bedrijven wordt een noodfonds gelanceerd, zodat er een basisinkomen beschikbaar komt.