CoronavirusNieuws

Frankrijk en Griekenland verplichten Corona Certificaat (​DCC) op allerlei plekken

Deel dit artikel

Zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis  hebben maandagavond in een televisietoespraak extra maatregelen aangekondigd waaraan moet worden voldaan met betrekking tot corona veiligheidsmaatregelen.

In Frankrijk is bekendgemaakt dat wie culturele (musea, pretparken en festivals) plekken en openbare ruimtes (café, restaurant, winkelcentrum, enz.) bezoekt de gezondheidscertificaat/Digitaal Corona Certificaat (DCC) met bewijs van vaccinatie, een recente negatieve testuitslag of herstel van corona moet kunnen laten zien.
Voor Griekenland geldt dat iedereen die een café, restaurant of bioscoop bezoekt een inentingsbewijs moet kunnen laten zien. Wie niet is gevaccineerd is nog wel welkom op het terras. Het is ook zo dat bij de start van het vakantieseizoen de regel van kracht werd dat wie van het vasteland naar een eiland wilde gevaccineerd moet zijn of een test moet laten doen. Door die regel hoopt de Griekse regering dat meer mensen zich laten vaccineren. In Griekenland loopt het aantal besmettingen weer op, zo blijkt ook uit de TravelPro Barometer.

Voor Nederlanders is de het certificaat in de vorm van een QR-code aan te vragen via de CoronaCheck-app, waarover meer informatie is te vinden op onder andere deze website van de Rijksoverheid. Dat kan voor wie minstens twee weken volledig is gevaccineerd, negatief is getest of recent is hersteld van een coronabesmetting. Een negatiee test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Voor wie is aangewezen op een recente PCR-test (€ 44) wordt een café-, restaurant- of pretparkbezoek een stuk prijziger. Voor kinderen tot twaalf jaar gelden de regels die vanavond zijn bekendgemaakt niet. De nieuwe maatregelen gaan voor toegang tot culturele plekken in vanaf 21 juli en voor openbare ruimtes en alle langeafstandsreizen per vliegtuig, trein of auto met ingang van 1 augustus.

In het reisadvies voor Frankrijk was al opgenomen dat Nederlanders naar Frankrijk reizen met coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) wanneer zij veertien dagen of langer geleden volledig gevaccineerd zijn, het Janssen-vaccin hebben gekregen (minimaal vier weken geleden), een verklaring hebben waaruit blijkt dat zij zijn hersteld van COVID-19 en dat zij één vaccin hebben gekregen of met een PCR- of antigeentest die niet ouder is dan 72 uur. Op het moment van schrijven staat in het reisadvies dat reizigers die terugreizen vanuit Frankrijk naar Nederland geen coronabewijs hoeven te laten zien en niet in quarantaine hoeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop om met regelmaat te controleren of er wijzigingen zijn in het reisadvies of om de Reisapp te downloaden met pushbericht bij updates.

Wie naar Griekenland reist moet zichzelf ook goed verdiepen in wat er wordt gevraagd. De kleurcode voor de Noord-Egeïsche eilanden is groen en de rest van Griekenland is geel. Bekijk hier het reisadvies voor Griekenland.

Met de nieuwe maatregel wil Macron hopen zowel Macron als Mitsotakis dat meer mensen zich gaan laten vaccineren. Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk is aan het oplopen, dat is ook in de TravelPro Barometer te zien. Zo staat het tweewekelijks gemiddelde aantal besmettingen per 100.000 inwoners over twee weken bij ECDC (met verouderde data) op 43,61, terwijl de TravelPro Barometer laat zien dat de actuele data voor een gemiddelde van 63,01 zorgen. Op 10 juli jl. werden er in Frankrijk 4.696 coronabesmettingen gemeld, het hoogste aantal coronabesmettingen sinds 9 juni.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Coronabesmettingen: VK, Griekenland, Nederland en Portugal vallen op

Volgende bericht

Paniek om reisadviezen en vakantie niet nodig

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.