Reizigers die de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bezoeken doen er goed aan voorzichtig te zijn met uitlatingen over Qatar op (onder andere) social media. De autoriteiten van de VAE hebben namelijk aangekondigd dat het tonen van sympathie voor Qatar op sociale media of op welke andere wijze van communicatie als strafbaar feit wordt gezien. Wie dit toch doet, loopt het risico op een forse geldboete of in het ergste geval een gevangenisstraf.

Het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de maatregel die door de VAE 7 juni jl. is ingevoerd en aanleiding kan zijn voor een gevangenisstraf, zoals in het geval van Qatar. Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er nog geen melding van gemaakt, maar meldt als laatste ontwikkeling dat de VAE in een onrustige regio licht met een verhoogde terrorismedreiging. ‘Wees extra voorzichtig op plaatsen waar veel mensen komen en bij grote publieke evenementen.’

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, delen van Libië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben deze week alle diplomatieke relaties verbroken met buurland Qatar. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen. Etihad Airways, Emirates en Saudia Arabia Airlines vliegen niet meer op Qatar, ook Flydubai schrapt vanaf vandaag alle vluchten van en naar Qatar.

Qatar zelf ontkent banden te onderhouden met terroristische groeperingen. Het Nederlands Ministerie ontraadt reizen naar Qatar niet, maar waarschuwt voor veiligheidsrisico’s. Over het verbreken van de diplomatieke relaties met Qatar door de VAE zegt het Nederlands ministerie in haar reisadvies dat de gevolgen van deze maatregelen nog onduidelijk zijn.

Overigens worden Nederlanders wel gewaarschuwd voor bepaald gedrag dat in de VAE verboden kan zijn, zoals lichamelijk contact in het openbaar, openbare dronkenschap, topless zonnen en nudisme, seks buiten het huwelijk en obscene gebaren. Ook is homoseksualiteit strafbaar in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit geldt ook voor buitenlanders.

In de Global Muslim Travel Index 2017 (GMTI) eindigen de VAE op de tweede plek. Beste islamitische bestemming volgens de GMTI is Maleisië. Om hoog te eindigen op deze lijst wordt er gekeken naar faciliteiten voor moslims, aantal islamitische toeristen, speciale behoeften moslims en veiligheid voor moslims.