Graag allemaal een applaus voor Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen, want hij heeft de som der sommen opgelost: wat plus wat is vakantie? In zijn column onderwijst hij de lezers dat Hitler en Franco de wegbereiders waren voor de hedendaagse colonnes toeristen en hij wil de lezer nog een ding meegeven: vakantie is #fascisme.

Alle reisprofessionals in Nederland inclusief brancheorganisatie en de hele rataplan: steek die column van Geelen maar in je zak. Toch bekruipt mij steeds meer het gevoel dat potentiële vakantiegangers planmatig worden uitgeroeid. Voor de duidelijkheid, zijn column sluit hij op de volgende manier af: ‘Weet u wie ook dol was op vakantie? Precies. Hitler en Franco waren de wegbereiders voor de hedendaagse colonnes toeristen. Vakantie is #fascisme. Het zal ooit iets van vroeger zijn. Vakantie is op de terugreis.’

Wie dat wil kan inderdaad genoeg informatie vinden over het zomerverblijf van Franco en het resort waar Hitler graag verbleef. Of bedoelt hij in zijn column dat de nazi’s het wegennetwerk behoorlijk hebben uitgebreid waar we nu allemaal gebruik van maken om op zwarte zaterdag massaal in de file te staan. Wat bedoelt hij nou? Schrijf het eens duidelijk op. En dan nog, ook al bedoel je het grappig of onderwijzend, hoe kom je erop om deze dictators mee te nemen in dit vergelijk en aan te wijzen als wegbereiders voor de colonnes toeristen van vandaag de dag?

Geelen redeneert in zijn column waarom hij deze zomer voor het laatst op vakantie is gegaan. Hij heeft het gehad met het concept ‘vakantie’, de overlast door toeristen en de valse informatie die marketingbureaus en instagrammers verschaffen. Hij brengt vakantie in verband met stress, echtscheidingen en hij haalt voor de vorm de huisarts en filosoof erbij die afrekenen met alle voordelen die vakantie met zich mee zouden brengen.

Nu zul je denken: kom op, je maakt zelf ook weleens (overdreven) vergelijkingen die we met een korreltje zout moeten nemen. Klopt, maar werkzaam in de reisbranche of niet, ik hoop toch echt niet dat ik de enige ben die de kriebels krijgt wanneer iemand Hitler, Franco en fascisme erbij haalt en daar in dit geval vakantie/reizen aan linkt.

Persoonlijk kan ik mij wel vinden in enkele van zijn negatieve bevindingen over het concept ‘vakantie’ en de reisbranche is wellicht ook bang voor de laatste twee zinnen (Het zal ooit iets van vroeger zijn. Vakantie is op de terugreis) uit Geelen zijn column: ‘Weet u wie ook dol was op vakantie? Precies. Hitler en Franco waren de wegbereiders voor de hedendaagse colonnes toeristen. Vakantie is #fascisme. Het zal ooit iets van vroeger zijn. Vakantie is op de terugreis.’ Bedoelt hij nou dat hij hoopt dat fascisme ooit iets van vroeger zal zijn (want daar ziet het voorlopig niet naar uit) en dat vakantie ook op de terugreis is? Ben ik nou zo slecht in begrijpend lezen of is Geelen nou zo’n master?

Binnenkort is Market Garden/Slag om Arnhem 75 jaar geleden en volgend jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Voor de vrijheid waar wij nu van genieten, gaven honderden geallieerden hun leven. Ook vakantie vieren en reizen is in mijn mening vrijheid, doen wat je wilt, even niet hoeven werken, genieten van een andere plek. Ik zou me rot schamen wanneer een familielid, vriend of kennis zou zeggen dat Hitler en Franco de wegbereiders waren voor mij als toerist en met ‘vakantie is fascisme’ zou zeggen dat ik als vakantieganger aanhanger ben van een vorm van fascisme.

Vakantie is zogenaamde vrijheid’ en vakantie is fascisme, hoe dan ook komt het op mij over als een zwaar overdreven vergelijking. Man, man, man, iedereen snapt echt na twee regels van je column wat je ons wilt duidelijk maken. Ga eens in gesprek met iemand die een dierbare heeft verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en laat die persoon weten dat Hitler en Franco wel de wegbereiders waren voor zijn of haar vakantie. Misschien kent het Nationaal Comité 4 en 5 mei wel iemand.

Overigens niet gevreesd wanneer je echt een pleurishekel hebt aan vakantie vieren, ook wanneer je lezer bent van De Volkskrant, want vooralsnog wordt de ‘Volkskrant Vakantieservice’ nog steeds aangeboden. Niet alleen in Nederland, maar zelfs in Europa kan je je papieren krantje laten bezorgen. Oh wacht, zelfs buiten Europa kan je iedere ochtend de krant op je deurmat laten vallen! Buiten Europa je krant op laten sturen is dan weer geen probleem, maar een vakantieperiode korter dan zeven dagen of langer dan 90 dagen dat kan dan weer niet.

Ik vraag mij af hoe hij erbij heeft gezeten terwijl hij zijn column schreef. Zou hij al zittend achter zijn laptop, nadat hij had bedacht om vakantie te vergelijken met fascisme en Hitler en Franco te benoemen als de wegbereiders voor de hedendaagse colonnes toeristen, zichzelf tevreden op de borst hebben geklopt, zijn hakken tegen elkaar getikt en zijn rechterarm juichend in de lucht hebben gestoken? En zou de directie, hoofd- en eindredactie van De Volkskrant dat nog eens dunnetjes hebben overgedaan nadat zij de column lazen en hebben gedacht: zo, weer wat potentiële vakantiegangers op de trein gezet. Volgens mij zijn ze toe aan vakantie. Benieuwd wanneer de eerste ‘Volkskrant Lezersreis’ naar het Adelaarsnest wordt aangeboden.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl