Nieuws

Indonesië gaat Komodo voorlopig sluiten

De Indonesische regering heeft aangekondigd dat zij het eiland Komodo in 2020 gaat sluiten om het te laten herstellen. Komodo National Park, een UNESCO World Heritage Site, is de thuisbasis van meer dan 5.000 Komodo hagedissen, vaak Komodo ‘draken’ genoemd.

De ongeveer 2.000 bewoners van het populaire toeristische eiland zullen worden verplaatst. Sommige bewoners zijn tegen het besluit en vrezen dat zij door de verplichte verhuizing hun bestaansmiddelen zullen verliezen. Het ligt in de lijn der verwachting dat het eiland in januari 2020 wordt gesloten voor minimaal één jaar en mogelijk voor twee jaar.

Het eiland is erg belangrijk voor de bedreigde Komodo-draak, ‘s werelds grootste hagedis die tot drie meter lang wordt. Toeristen zullen overigens nog steeds in staat zijn om de hagedissen te observeren op de nabijgelegen eilanden die deel uitmaken van Komodo Nationaal Park, namelijk de Rinca en Padar eilanden.

Het eiland dat gaat sluiten, Komodo, is één van de drie hoofdeilanden van het Nationaal park Komodo en ligt tussen de eilanden Soembawa en Flores. De regionale overheid gaat geld uittrekken om de inheemse flora en fauna van het eiland te herstellen en om infrastructuur op te bouwen die zal helpen om het ecosystemen te beschermen. Dit omvat niet alleen de Komodos, maar ook herten en buffels – de belangrijkste voedselbronnen voor de draken.

Door stropers neemt ook het aantal herten en buffels de laatste jaren af en het massatoerisme doet het eiland ook geen goed. Daarnaast laat de overheid weten dat het steeds vaker voorkomt dat toeristen de draken provoceren.

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Vorige bericht

Isropa: verdien een dagje wellness bij Algarve-boeking

Volgende bericht

Gorcums Reisburo Groep wordt Travel Store

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.