Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt daarmee vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) zojuist bekendgemaakt.

Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn en voor bepaalde reisdoelen.

“De gesprekken over het Digitaal Corona Certificaat (DCC) lopen nog. Het hebben van zo’n certificaat is het feit dat je de beschikking hebt over een app waar je ook als Nederlandse burger je certificaat van herstel of positieve test of je vaccinatiebewijs in kunt uploaden. Het is verstandig om dat vanaf 1 juli tot volgend jaar zomer te verlengen. Het hebben van die mogelijkheid is iets anders dan het inzetten daarvan. Met het DCC kan je als Nederlandse burger voorkomen, wanneer je in oktober op reis wilt binnen Europa, dat je in België een app moet gebruiken, in Frankrijk een papieren bewijs moet hebben en in Spanje een ander certificaat en je gele boekje. Dat is waar het DCC nu over gaat. Ik wil graag het gesprek hebben of je mensen tot 18 jaar daarvoor kunt uitsluiten. Die discussie loopt.”

In gesprek met de media werd Kuipers gevraagd naar zijn opvatting over het feit dat 18-jarigen in sommige landen wel een booster moeten hebben, terwijl de Gezondheidsraad het advies heeft gegeven dat jongeren geen booster nodig hebben, laat hij weten: “Ik kan de regels voor coronatoegangsbewijzen van individuele Europese landen niet beïnvloeden. Ik kan er wel het gesprek over aangaan, maar het is aan ieder land zelf om te besluiten of je een bepaald bewijs wilt gebruiken en waar dat aan moet voldoen. Je ziet in sommige landen dat het zelfs per deelstaat verschilt. We kunnen er wel voor zorgen dat als landen het vragen, dat je je Nederlandse vaccinatie- of herstelbewijs één op één overal kunt gebruiken. In de kroeg in Lissabon, bij een toneelvoorstelling in Berlijn, bij het bezoek aan kantoor waar dan ook. Dat voorkomt ontzettend veel ongemak.”

Waar Nederland de coronamaatregelen afschaft doen andere landen dat nog niet. Op de vraag of Kuipers zijn Europese collega’s gaat adviseren om ook alle maatregelen af te schaffen laat hij weten: “U heeft mij nooit horen zeggen dat corona maar een griepje is. Vaccineren helpt tegen het voorkomen van een ernstige ziekte. De maatregelen die men lokaal treft hangt af van allerlei situaties. De mate van besmetting, de verdeling van besmetting tussen verschillende leeftijdsgroepen en de mate van besmetting. Dat verschilt nogal per land. Je ziet dat landen verschillend beleid voeren. Recent waren er hoge pieken in Frankrijk en Denemarken. Nu is het daar weer lager. Op dat moment is het aan die landen om te kijken welke maatregelen er nodig zijn.”