Door een veranderde windrichting, waardoor het vulkaanas van de uitgebarsten vulkaan Gunung Agung geen gevaar meer oplevert voor de luchtvaart, is het mogelijk gebleken de internationale luchthaven van Bali te heropenen. In een officieel statement laat Ngurah Rai Airport weten dat alle vluchten van en naar de luchthaven weer mogelijk zijn. Vanochtend rond 10.00 uur zijn de eerste vluchten vertrokken.

De meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de situatie rond Mount Agung op Bali zijn te volgen op de officiële website van Bali Tourism Board. Daarnaast kan er via Google Maps worden bekeken welke locaties zich binnen of buiten de 12 km zone rond Mt. Agung bevinden. De 12 km. zone is ingesteld als no-go zone: het is verboden door de autoriteiten zich binnen deze ingestelde zone te begeven. Door de link naar google maps te openen met de GPS locator aan, kan iedereen checken of men zich wel of niet binnen deze zone rond de top van Mt. Agung bevindt.

Tienduizenden reizigers waren gestrand sinds de luchthaven van Bali maandag jl. werd gesloten. KLM laat via haar officiële Twitter-account weten strenge veiligheidsregels rondom vulkaanuitbarstingen te hanteren en acht het niet veilig om in het donker op Denpasar te landen en te vertrekken. ‘Zodra de luchthaven van Denpasar weer geopend is, worden gestrande KLM passagiers met bestemming Denpasar/Singapore zoveel mogelijk omgeboekt op KLM partnermaatschappijen, maar alleen op vluchten die in daglicht opstijgen en landen.’ Op Bali is het zeven uur later dan in Nederland.