Corendon en TUI halen vandaag de laatste Nederlanders op uit Gambia, dat bevestigen woordvoersters Daisy Mijnals (Corendon) en Petra Kok (TUI) desgevraagd tegenover TravelPro. Bij Corendon gaat het om naar verwachting 150 seat only klanten, bij TUI om enkele klanten. Honderden Nederlanders werden de afgelopen dagen teruggehaald door de touroperators nadat een gewapend conflict dreigde doordat ex-president Yahya Jammeh niet op wilde stappen na zijn verkiezingsnederlaag.

In Gambia wordt, zover duidelijk, op het moment van schrijven nog steeds gewacht op het vertrek van ex-president Jammeh. De dictator heeft al meerdere keren zijn vertrek weten uit te stellen, nadat Ecowas-troepen in de namiddag van woensdag jl. zonder een schot te lassen Gambia binnenreden. Met meerdere politieke leiders wordt er overleg gevoerd over zijn vertrek. Op de luchthaven van Banjul staat, zoals meerdere journalisten via onder meer Twitter melden een vliegtuig te wachten op de ex-president.

Foto: Ex-president Yahya Jammeh tijdens zijn toespraak op de nationale televisie van Gambia.

“We vliegen met Corendon vandaag naar Banjul en vertrekken daar, zoals nu gepland, om 18.40 uur Nederlandse tijd. Vervolgens maken we om 20.20 uur Nederlandse tijd een tussenland op Cesaria Evora International Airport (VXE, Sao Vicente – Kaapverdië) om 40 klanten op te pikken. Vertrek vanaf Sao Vicente is om 23.40 uur Nederlandse tijd”, aldus Mijnals.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken wijzigde meerdere malen het reisadvies en wijzigde eerder deze week het reisadvies naar een code rood voor de stad Banjul. Daarin wordt aangeraden om niet naar de stad Banjul te reizen. ‘Hier bevindt zich de zittende president. Mogelijk leidt zijn aanwezigheid tot onrust en geweld. Reis alleen als het noodzakelijk is naar andere bestemmingen in Gambia’, aldus het reisadvies.

Vooralsnog zijn er op video’s die worden verspreid via Twitter en YouTube enkel vrolijke mensen langs de straten te zien die de soldaten verwelkomen van Ecowas verwelkomen en de inauguratie van president Adama Barrow vieren. De Veiligheidsraad van de VN nam unaniem een resolutie aan waarmee Ecowas (met militairen uit Nigeria, Ghana, Togo, Mali en Senegal) alle middelen kunnen inzetten om de nieuw gekozen president Adama Barrow aan de macht te brengen.

Kok laat weten dat TUIfly vandaag de reguliere vlucht naar Dakar (Senegal) uitvoert om daar vandaan door te vliegen naar Banjul. “Er waren nog 38 passagiers van TUI, maar die willen niet allemaal mee terug. Het is een klein klusje.” Ook neemt TUIfly nog Belgen mee vanuit Banjul om vervolgens via Dakar terug te vliegen en rond middernacht te landen op Schiphol.

Het vluchtschema van Corendon is als volgt (UTC-tijden):
BJL VXE 17:40-19:20
VXE TFS 20:20-22:40
TFS AMS 23:30-04:25

Bekijk hieronder het eerste interview met de nieuwe president Barrow, die aangeeft dat het een kwestie van tijd is voordat Jammeh Gambia verlaat. Jammeh zelf heeft ook op de nationale televisie aangegeven het land te verlaten.