Op 15 december was het weer zover. Het Prins Claus Fonds maakte voor de 20ste keer in het Paleis op de Dam en onder het toeziend oog van onze Koninklijke Familie bekend wie haar jaarlijkse laureaten waren.

Altijd weer een bijzonder moment.

Onder hen ditmaal de Libanese chef-kok Kamal Mouzawak die een project runt onder de titel ‘Make food not war’. Een bijzondere man woonachtig in een bijzonder land, zo ontdekte ik tijdens een etentje een avond voor de uitreiking. Hij bedacht het concept waarbij het verkopen en het maken van eten centraal staat om vervolgens op deze wijze de verschillende bevolkingsgroepen in Libanon te verenigen. Een zeer succesvol initiatief dat letterlijk ontwapend is. Via het opzetten van kleine lokale markten brengt hij de vele geloven van Libanon waaronder christenen en moslims bij elkaar. Wekelijks verkoopt men op deze markten eigen geproduceerde streekproducten en op deze wijze verbroedert men ook.

Het resultaat; mooie vriendschappen en begrip voor elkaars leefwijze.

Maar het succes van deze markten leidde tot meer, Kamal zette vervolgens in diverse plaatsen in Libanon kleine restaurants op waar moeders en vaders samen lokale spijzen koken en verkopen. En zo worden teloorgegane grootmoedersrecepten gebruikt om via het gezamenlijk nuttigen van maaltijden de verschillende mensen bij elkaar te brengen. En ook dit concept slaat enorm aan, de restaurants zitten vol en ervaren thans grote bekendheid. Samen eten in plaats van elkaar bestrijden.

Kamal vertelde mij ook over Libanon, mijn beeld daarbij was van in puin geschoten land, kapotte steden en SUV’s met machinegeweren. Maar niets blijkt minder waar te zijn, juist door de oorlogen zijn er overal nieuwe gebouwen neergezet want de bevolking zit niet bij de pakken neer en is bezig hun land weer op te bouwen. Scholen, universiteiten, bedrijven, restaurants en hotels verrijzen in rap tempo.

De aloude koosnaam ‘de Riviera van het Midden-Oosten’ is weer nieuw leven ingeblazen.

De avond eindigde met een uitnodiging die ik aanvaardde, komende maand dus naar Beiroet.

Mr Benno Friedberg
Advocaat

Friedberg & Mahn
advocaten.mediators