Reizigers die deze zomer gaan vliegen kunnen het beste op een dinsdag vliegen. Op deze dag zijn op de luchthavens Schiphol en Eindhoven de minste vluchten vertraagd. Woensdag en maandag zijn de slechtste dagen om te vliegen. Vanaf Rotterdam Airport vertrekken ’s maandags de meeste vluchten op tijd, terwijl op woensdag de kans op vertraging het grootst is.

Dit voorspelt AirHelp op basis van data van 2017. Ongeacht de dag en de luchthaven vanwaar gevlogen wordt, wordt verwacht dat het gros van de vertragingen zal plaatsvinden tussen 16:00 uur in de middag en 22:00 uur in de avond. Vluchten in de nacht, tussen 22:00 en 06:00 uur, vertrekken het vaakst volgens schema.

Aan de hand van data van het voorgaande jaar wordt verwacht dat tussen 6 en 8 juli de meeste vertraging plaatsvindt op Schiphol. Ook het weekend van 16 en 17 juli en de daaropvolgende week is de kans op vertraging voor vluchten binnen Europa groot. Voor Rotterdam Airport geldt hetzelfde. Wie vanaf Eindhoven Airport vliegt kan het beste het laatste weekend van augustus mijden. Mogelijke verklaring voor de verwachte vertragingen is de start van de schoolvakanties (7, 14 en 21 juli voor respectievelijk regio Zuid, Midden en Noord) en de start van de bouwvak twee weken later.

Uit data van de zomerperiode van 2017 blijkt dat vluchten van Schiphol naar London Gatwick de kroon spannen als het om vertraging gaat. Van de 626 vluchten die vertrokken waren maar liefst 276 vluchten vertraagd. Bestemmingen als Londen Heathrow, Lissabon en Parijs volgen op nauwe voet. Vanuit de luchthaven van Eindhoven waren de vluchten naar Dublin en Manchester het vaakst vertraagd en vanaf Rotterdam waren dat vluchten naar London City en Ibiza. Het gaat hier om absolute cijfers.

Dat Londen de bestemming is met de meeste vertragingen doet niet af aan de populariteit van de bestemming. Het is voor de luchthavens van Amsterdam en Rotterdam de meest populaire route, zo blijkt uit data van AirHelp. Vanaf Eindhoven vertrekken de meeste vluchten in de zomer naar Malaga.

De hele top 10 van populairste routes vanaf Schiphol ziet er als volgt.

1. Londen Heathrow
2. Manchester
3. München
4. Barcelona
5. Dublin
6. Parijs
7. Birmingham
8. Frankfurt
9. Zurich
10. Kopenhagen

Populaire routes vanaf Eindhoven en Rotterdam
Voor Eindhoven is de top 10 vliegbestemmingen Dublin, Manchester, Boedapest, Rome, Ibiza, Malaga, Lissabon, Sofia, Mallorca, Barcelona. Vanaf Rotterdam is dat Londen City, Ibiza, Gerona, Malaga, Mallorca, Barcelona, Faro, Alicante, Rome, Split.