“Ik kom met lege handen terug uit Dublin”, zegt Asmae Hajjari, bestuurder FNV Luchtvaart. Ze onderhandelde de afgelopen dagen met Ryanair en twee uitzendbureaus over betere arbeidsvoorwaarden voor de 83 cabinemedewerkers van de Ierse luchtvaartmaatschappij op vliegveld Eindhoven. De eerste gesprekken met Ryanair vonden maanden geleden al plaats.

Arbeidsvoorwaarden volgens Nederlands arbeidsrecht
De voornaamste eis van FNV is dat Ryanair zijn personeel in Nederland fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden gaat bieden, gebaseerd op het ‘Nederlandse’ arbeidsrecht. De luchtvaartmaatschappij, die zich in heel Europa achter Iers arbeidsrecht verschuilt, wilde ondanks herhaaldelijk aandringen, geen enkele concrete toezegging doen. Wel bood de luchtvaartmaatschappij aan ‘om in overweging te willen nemen om verder te onderhandelen over mogelijke invoering van het Nederlandse arbeidsrecht vanaf 2022, mits álle werknemers hier voor zullen kiezen.’ Hajjari: ‘Veel vager krijg je het niet. Onze leden laten zich niet tot 2022 aan het lijntje houden. Zij willen zo snel mogelijk onder het Nederlandse arbeidsrecht vallen en een goede cao hebben. Dit is gewoon gebakken lucht en daar kunnen onze leden niet van eten.’

Ryanair speelt verstoppertje
“Ryanair gaf als argument het jaartal 2022, omdat dan alle Ryanair-werknemers in heel Europa, als gevolg van EU-regels, sociale premies moeten gaan afdragen in het land waar hun basis gevestigd is”, aldus Hajjari. “De cabinemedewerkers in Eindhoven betalen allang sociale premies in Nederland. Ze kunnen er alleen vaak geen gebruik van maken, omdat hun werkgever zich verschuilt achter Iers recht. Ryanair moet stoppen met verstoppertje spelen en over de brug komen.”

Ultimatum komt eraan
Woensdag 22 augustus organiseert de FNV een ledenvergadering. Hajjari: “Nu we zijn uit onderhandeld, stellen we een ultimatum op. We gaan dit woensdag met onze achterban bespreken en daarna gaan onze eisen, onder de dreiging van acties, richting Ryanair. Ryanair weet al dat er een ultimatum aan komt.”

Achtergrond Ryanair in Eindhoven
Er werken in totaal 83 cabinemedewerkers van Ryanair in Eindhoven. Daarvan is 70% lid van FNV Luchtvaart. Dertig medewerkers zijn direct in dienst bij Ryanair. De rest komt via het uitzendbureau Crewlink en Workforce. Beide Ierse uitzendbureaus leveren vrijwel alleen personeel aan Ryanair.

In heel Europa onvrede onder Ryanair personeel
In heel Europa is al tijden grote onvrede onder het cabinepersoneel van Ryanair over de slechte arbeidsvoorwaarden. Op 25 en 26 juli werd er in vier Europese landen door cabinemedewerkers gestaakt. In Nederland werd toen niet gestaakt. “Wij zaten midden in de onderhandelingen met Ryanair en hadden nog goede hoop om via onderhandelingen tot goede afspraken te komen over betere arbeidsvoorwaarden. Maar als Ryanair niet ingaat op de eisen in het ultimatum sluit ik in de toekomst geen enkele actievorm uit”, waarschuwt Hajjari.