Daar hebben we hem weer, het nieuwste belastingschandaal. Of de Panama Papers al niet voldoende waren om aan te tonen dat belastingontwijking echt niet netjes is en ten koste gaat van onze eigen staatskas.

Sterker nog, Rutte III laat ons zien dat we met zijn allen een lastenverzwaring gaan krijgen van € 38 miljard. Geen kattenpis dus en dat terwijl Rutte III niets doet aan deze ontwijkingen. Net zomin als onder Rutte I of II.

Maar dat mag de pret niet drukken. Niet alleen de kleine burger probeert zo min mogelijk belasting te betalen, dit valt inmiddels in het niet bij de gigantische bedragen die met hulp dus van onze eigen overheid door internationale bedrijven aan de belastingdienst worden onttrokken, en jawel, onze eigen belastingdienst doet ook zelf gezellig mee. Weliswaar is dat niet conform de regels, maar wat maakt dat nu uit.

In de afgelopen dagen stond de teller van drie bedrijven in ons land op meer dan € 2.5 miljard en dit is slechts het topje van de bekende ijsberg. Kunnen we heel wat lastenverhogingen mee besparen. Maar ook bedrijven als Uber, Allianz, Apple en Google doen vrolijk mee naast Bono, koningin Elizabeth II en de Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross.

Bedrijven en personen van wie je juist mag verwachten dat zij een goed voorbeeld zouden moeten geven aan ons allen en dus een juist belastingmoraal zouden hanteren.

Niet dus.

In het NRC las ik dat de eerdere Panama Papers nauwelijks enige verbeteringen hebben opgeleverd in het belastingmoraal en dat men gewoon doorgaat met het zoeken van andere routes. In plaats van via Ierland of ons eigen land gaan de routes nu via meer exotische reisbestemmingen, zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden. Geen straf om daar eens een paar dagen per jaar door te brengen.

Ook is het gejuich van onze toenmalige minister Wiebes verstomd geraakt, want deze bedrijven en personen doen eigenlijk niets verkeerds. Je mag namelijk belasting betalen ontwijken en daarmee dus miljoenen of zelfs miljarden in de eigen tas houden.

Het moraal van dit verhaal is dan ook; all men are equally paying taxes but some are more equally paying taxes than others.

Mr. Benno Friedberg
Advocaat

Friedberg & Mahn
advocaten.mediators