Orkaan Irma raast momenteel voorbij de Dominicaanse Republiek, waar het zes uur vroeger is dan in Nederland. Honderden Nederlanders hopen het er goed vanaf te brengen.

Nucita de los Santos Vansquez van Leuveren, eigenaresse van Dominican Lifestyle met een bed & breakfast en dansschool, liet om 12.00 uur Nederlandse tijd via Facebook weten:

Sinds een half uur heftige regenval in Santiago….ik werd er wakker van. Irma is nu op zo’n 100km van de Dominicaanse en verplaatst zich met zo’n 26km per uur. In Samaná (rechts van het land) heeft het de hele nacht hard geregent en waait het al flink. Regio Samaná is kwetsbaar… bij het minste of geringste loopt deze regio al onderwater en zijn er overstromingen. Mensen hebben hun huizen gebarricadeerd en mensen zijn bang. In Santo Domingo en Barahona is het vooralsnog nog rustig (en droog) naar wat ik heb vernomen….

Kijk hier naar de livestream van de nationale Dominicaanse televisiezender Noticias SIN. MeteoGroup liet eerder vanochtend weten dat de orkaan niet dwars over de Dominicaanse Republiek zal trekken, maar net ten noorden langs schampen. Zo krijgen de Dominicaanse Republiek en Haïti niet te maken met de allesverwoestende windsnelheden direct rondom het oog. Wel draaien er banden rondom het oog, waarin ook bizar veel wind staat. Zo schampt de tweede band precies de noordkust van de Dominicaanse republiek en zal daar sprake zijn van een gemiddelde wind van meer dan 160 kilometer per uur met nog veel hogere uitschieters.