De Amerikaanse president Donald Trump heeft een staatsbezoek aan Denemarken uitgesteld nadat Mette Frederiksen (premier Denemarken) tijdens een bezoek aan Groenland liet weten dat het eiland niet te koop is. Trump zou in het verleden al eens zijn interesse hebben getoond en zou ook onlangs weer met zijn adviseurs hebben gesproken over de aankoop van het eiland.

In een tweet laat Trump weten dat hij Denemarken een erg speciaal land vindt met geweldige mensen, maar dat hij op basis van de uitspraak van Frederiksen het bezoek moet uitstellen. “Gezien de uitspraak van premier Mette Frederiksen dat zij geen interesse heeft in een discussie over het verkopen van Groenland moet ik de afspraak die wij in september hadden staan uitstellen.” Trump zou Denemarken (als onderdeel van zijn reis naar Europa) op 2 en 3 september bezoeken, maar het Witte Huis heeft bevestigd dat die reis uit de agenda is gehaald.

Als uitsmijter bedankte Trump de Deense premier voor haar directheid. “De premier heeft veel kosten en moeite weten te besparen voor zowel de Verenigde Staten als Denemarken door zo direct te zijn. Ik bedank haar daarvoor en kijk ernaar uit om ergens in de toekomst opnieuw te plannen!”

Tijdens haar bezoek aan Groenland liet Frederiksen weten: “Groenland is niet Deens. Groenland is Groenlands. Ik hoop voortdurend dat dit niet iets is dat serieus wordt bedoeld”, waarmee ze doelde op de interesse van Amerika om Groenland te kopen. Het grootste eiland ter wereld ligt tussen de Verenigde Staten en Rusland in en zou rijk zijn aan zeldzame metalen. Ondanks dat valt de opbrengst van olie, mijnbouw en gas tegen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een Amerikaanse leider heeft geprobeerd het grootste eiland ter wereld te kopen. In 1946 stelden de VS voor om Denemarken $ 100 miljoen te betalen om Groenland te kopen. Er werd destijds geopperd om land in Alaska te ruilen voor strategische delen van het Arctische eiland.

Vanuit Nederland bieden meerdere touroperators reizen aan naar Groenland. Toerisme levert een belangrijke bijdrage aan de Groenlandse economie.