2022 was een succesvol jaar voor het toerisme in Denemarken. In totaal zijn er 62,9 miljoen overnachtingen geboekt, waarvan 30,8 miljoen afkomstig uit het buitenland. Voor Nederland geldt eveneens een recordjaar met 1,7 miljoen overnachtingen, een stijging van 18,7 procent ten opzichte van het pre-coronajaar 2019.

Danmarks Statistik, het Deense equivalent van het Nederlandse CBS, heeft de voorlopige 2022 overnachtingscijfers bekend gemaakt. Na de jaren 2020 en 2021, die overwegend door de coronapandemie werden beïnvloed, heeft het toerisme in Denemarken opnieuw een recordresultaat geboekt.

De ontwikkeling van het aantal Nederlandse overnachtingen is positief gebleken met een stijging van 18,7 procent ten opzichte van 2019. Hiermee heeft Nederland een derde plek binnen het Deense toerisme weten te bemachtigen, na Duitsland en Noorwegen.

Mette Rodenhuis-Carlsen, marktdirecteur van VisitDenmark, het officiële toerismebureau van Denemarken, in Nederland: “Wij zijn ontzettend blij met deze ontwikkeling. Denemarken biedt wat veel Nederlandse vakantiegangers nu willen: strand, natuur, genoeg ruimte voor iedereen en fijne overnachtingsplekken. Daarnaast zijn wij een bestemming dichtbij, want ook duurzaam reizen wordt voor velen steeds belangrijker.”
Verrassend is ook de stijging van het aantal Nederlandse campingovernachtingen. Met iets meer dan een half miljoen overnachtingen is het niveau van 25 jaar geleden geëvenaard, toen stond de teller op 536.122. Kijkend naar de regio’s, dan zijn vooral de Deense westkust en de omgeving rondom LEGOLAND® geliefd onder de Nederlandse vakantiegangers.

Start nieuwe campagne
Vanaf maart zal de nieuwe campagne van VisitDenmark in Nederland van start gaan. De focus zal net als in voorgaande jaren liggen op de schouderseizoenen. Met name de meivakantie blijft voor Nederlanders een populaire periode om Denemarken te ontdekken. Daarnaast zijn ook augustus en september in trek. Een trend die ook voor de komende jaren genoeg mogelijkheden biedt voor het Deense toerisme om zich verder te ontwikkelen.

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik registreert overnachtingen van hotels, aanbieders van vakantiehuizen, jeugdherbergen en campings in Denemarken. In totaal werden van januari tot en met december 62,9 miljoen overnachtingen geregistreerd, waarvan 30,8 miljoen overnachtingen afkomstig van buitenlandse vakantiegangers. De in februari gepubliceerde cijfers zijn de voorlopige cijfers. Danmarks Statistik zal de definitieve cijfers met lichte aanpassingen in april publiceren.