De Britse premier Boris Johnson heeft beloofd om Britse gestrande reizigers naar huis te brengen en liet weten dat de regering een verzoek van Thomas Cook om het bedrijf te redden voor ongeveer $150 miljoen pond ($ 187,1 miljoen) heeft afgewezen, omdat dit een ‘moreel risico’ zou hebben veroorzaakt.

“Het is een zeer moeilijke situatie en uiteraard zijn onze gedachten bij de klanten van Thomas Cook en de vakantiegangers die nu problemen hebben om thuis te komen. We zullen ons best doen om ze thuis te brengen”, zo liet hij weten vanuit het vliegtuig waarmee hij naar de algemene vergadering van de VN in New York City vliegt.

“Het is duidelijk dat het om heel veel geld van de belastingbetaler zou gaan. Daarmee vorm het een risico, want ook in de toekomst zullen bedrijven met commerciële problemen worden geconfronteerd. We moeten kijken naar manieren waarop touroperators zich op de een of andere manier kunnen beschermen tegen dergelijke faillissementen in de toekomst”. aldus Johnson.

Er zijn momenteel meer dan 150.000 Thomas Cook-klanten in het buitenland, bijna het dubbele van het aantal dat werd gerepatrieerd na het falen van Monarch Airlines. Als reactie hierop wil de Civil Aviation Authority de komende twee weken een repatriëringsprogramma starten die vandaag van start gaat en loopt tot 6 oktober.

Richard Moriarty, algemeen directeur van de Britse Civil Aviation Authority, zei: “Het nieuws over de ineenstorting van Thomas Cook is diep bedroevend voor de werknemers en klanten van het bedrijf en we begrijpen het dat meer dan 150.000 mensen die momenteel in het buitenland zijn bezorgd zijn over hoe ze nu zullen terugkeren naar het VK.”