Reisorganisatie Riksja Travel heeft vandaag de korte documentaire ‘Surviving the smoke’ uitgebracht. Hiermee willen ze de positieve impact van CO2-compensatie in beeld brengen.

De reisorganisatie stuurt jaarlijks zo’n 20.000 reizigers de wereld rond. In 2018 was dat goed voor zo’n 36.000 ton CO2.”We zijn ons natuurlijk bewust van de effecten die al die reizen hebben en de realiteit is wel dat reizen momenteel nog schade toebrengt”, aldus Jeroen van Vilsteren, duurzaamheidsmanager bij Riksja Travel. “We zetten als reisorganisatie alle beschikbare middelen in om die schade te beperken. Zo compenseren we nog in hetzelfde jaar de volledige CO2-uitstoot van al onze Riksja-reizen (zowel vlucht als landarrangement). Dit doen we samen met de South Pole Group, een Zwitserse organisatie die verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld opzet en ondersteunt. We hebben daarbij gekozen voor een manier die niet alleen de CO2 compenseert, maar ook positieve sociale effecten teweegbrengt.”

Duurzaamheidsbeleid
Het CO2-compensatieproject is slechts een klein deel van een veel breder duurzaamheidsbeleid binnen Riksja Travel, dat als intrinsiek doel heeft om mensen met elkaar te verbinden en een positieve impact op de wereld te creëren. “Thuis blijven is echt geen antwoord op de CO2-problematiek”, stelt van Vilsteren. “Dat zou dodelijk zijn voor de wereldeconomie, voor de werkgelegenheid in armere landen, om nog niet te spreken over het begrip tussen culturen en je eigen persoonlijke ontwikkeling. Reizen kan op een enorme schaal een positieve impact teweegbrengen, als het maar verantwoord gebeurt. Wij doen er alles aan om onze verantwoordelijkheid daarin te nemen.” Zo werkt de reisorganisatie samen met kleinschalige, duurzame slaapplekken waarbij de reiziger in contact komt met de lokale cultuur en het geld terugvloeit naar de bevolking. Alle aangeboden activiteiten en excursies worden milieuvriendelijk georganiseerd en er is een streng dierenbeleid. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in lokale projecten en kunnen reizigers via Riksja Travel en Wakibi microkredieten verstrekken aan ondernemers wereldwijd.

Van Vilsteren: “Onze ambitie is om verder te gaan, om alle uitstoot en negatieve impact die reizen veroorzaakt te neutraliseren, om innovatieprojecten te steunen die bijdragen aan duurzaam reizen en onze sociale impact verder uit te bouwen. Daarnaast hebben we de handen ineengeslagen met verschillende organisaties om middels het Travel Impact Lab start-ups de mogelijkheid te bieden om duurzame reismogelijkheden te ontwikkelen. Zo hopen we bij te kunnen dragen aan een mooiere wereld.”

Lees hier meer over duurzaamheid bij Riksja Travel.