Rolls-Royce en easyJet hebben ’s werelds eerste succesvolle test van een moderne vliegtuigmotor op waterstof afgerond. De grondtest werd uitgevoerd met een vroeg concept van een demonstratiemotor die op groene waterstof draait, opgewekt uit wind- en getijdenenergie. 

Beide bedrijven willen laten zien dat waterstof veilig en efficiënt stroom kan leveren voor civiele vliegtuigmotoren en zijn al bezig met het plannen van een tweede reeks testen, met de lange termijn ambitie testen in de lucht uit te voeren.

Stap voorwaarts
Johan Lundgren (CEO van easyJet): “Dit is een echt succes voor ons partnerteam. We zijn vastbesloten om dit baanbrekende onderzoek te blijven ondersteunen, omdat waterstof geweldige mogelijkheden biedt voor verschillende vliegtuigtypes, waaronder vliegtuigen van easyJet-formaat. Dat zal een enorme stap voorwaarts zijn om de uitdaging aan te gaan om nettonul in 2050 te bereiken.”

Belangrijke mijlpaal
Grazia Vittadini (Chief Technology Officer, Rolls-Royce): “Het succes van deze waterstoftest is een zeer belangrijke mijlpaal. Het is ongelofelijk dat we al zo snel een succesvolle start hebben kunnen realiseren, nadat we onze samenwerking in juli aankondigden. We verleggen de grenzen om de CO2-vrije mogelijkheden van waterstof te ontdekken, wat kan bijdragen aan een nieuwe toekomst van de luchtvaart.”