Ana Román begint in september aan haar laatste jaar als directeur van het Spaans Verkeersbureau in Nedereland, dat zegt zij in een exclusief interview met TravelPro dat vandaag verschijnt. “Persoonlijk zou ik er nog wel wat jaren achteraan willen plakken, want ik heb het erg naar mijn zin.”

Román laat weten gebonden te zijn aan de regels, die stellen dat haar functie voor maximaal vijf jaar uitgeoefend mag worden. “Als ik wil blijven werken in het toerisme dat gelinkt is aan de Spaanse overheid, moet ik eerst drie jaar naar Spanje voor ik weer naar het buitenland kan. Ik weet eerlijk gezegd nog niet hoe het na volgend jaar eruit gaan zien, maar ik zou het geweldig vinden om na drie drie jaar Spanje weer naar een ander land te verhuizen”, zo laat Román weten. “De verkregen kennis kan ik dan voor een andere markt inzetten, maar eerst nog een jaar Den Haag en daar heb ik veel zin in.”

In het gesprek met TravelPro laat Román weten met een erg goed gevoel terug te kijken op het ANVR-Congres dat vorig jaar in Sevilla werd georganiseerd. “Ik wist van tevoren dat het congres goed zou gaan verlopen, omdat het altijd tot in de puntjes is georganiseerd. Maar het was nog beter dan ik had verwacht. De deelnemers waren erg enthousiast over de stad, de plekken die we hebben bezocht waren geweldig en het weer was perfect. Het ANVR-Congres vroeg een grote investering van ons, maar ook van de regio en de stad en dat was het meer dan waard. Ik zou het zo weer doen, over een paar jaar. Volgend jaar gaat het congres waarschijnlijk weer intercontinentaal.”

In het interview laat Román weten dat Nederland als vijfde markt ontzettend belangrijk is voor Spanje en dat ze kansen ziet om mensen die nu kiezen voor Zuid-Frankrijk te overtuigen van Spanje. “Zeker op het gebied van cultuur en gastronomie biedt ons land veel. Het is onze grootste uitdaging om mensen te overtuigen dat Spanje meer is dan zon, zee en strand. Het land heeft ook enorm veel te bieden op cultuur- en historisch gebied. Spanje staat op de derde plek wat betreft meeste noteringen op de UNESCO-werelderfgoedlijst met 47 objecten, monumenten, gebieden en steden. Daarnaast is het land groot in agrotoerisme. Spanje telt zeventien regio’s, maar 90% van de Nederlanders gaat op vakantie naar slechts vijf regio’s: Catalonië, Balearen, Canarische Eilanden, Valencia en Andalusië. De zesde regio op de lijst is Madrid, gevolgd door het Baskenland. Daar zijn we overigens niet ontevreden over, want het heeft ook te maken met vliegverbindingen vanuit Nederland. Zelfs de bij Nederlanders meest favoriete regio’s is er meer dan alleen zon, zee en strand. Catalonië heeft naast Barcelona en haar kuststrook ook een prachtig binnenland met een gevarieerde natuur. Dat geldt voor veel meer regio’s.”