In de Belgische stad Luik zijn vanochtend rond 10.30 uur volgens diverse media drie mensen om het leven gekomen bij een schietpartij. Een man schoot twee politieagenten en een voorbijganger dood en gijzelde een vrouw in een school.

Ooggetuigen en de politie melden (volgens de krant La Dernière Heure) dat de de schutter ‘Allahu Akbar’ heeft geroepen en dat de schutter is ‘geneutraliseerd’ door de politie. Franstalige melden dat de dader om het leven is gekomen. Of er werkelijk sprake is van een terroristische aanslag is nog onduidelijk, maar hulpdiensten vragen om het centrum van de stad vooralsnog te mijden. De laatste grote aanslag in Luik vond plaats in 2011, waarbij zes doden vielen en 123 gewonden.

Het reisadvies van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken is sinds 19 maart van dit jaar niet gewijzigd. Het meldt dat ‘de Belgische autoriteiten de verscherpte veiligheidsmaatregelen handhaven. Het risico op aanslagen blijft bestaan. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op. Op 22 maart 2016 werden er aanslagen gepleegd waarbij tientallen dodelijke slachtoffers en gewonden zijn gevallen.’

Luik is de hoofdstad van de Belgische provincie Luik en ligt een half uurtje ten zuiden van Maastricht aan de voet van de Ardennen. De luchthaven Liege Airport is de op twee na (Brussels en Charleroi) grootste passagiersluchthaven van België. De Amerikaanse verhuisfirma MoveHub schreef onlangs nog in haar ‘Hipster Index’ dat Luik de hipste stad van België. Andere Belgische steden als Gent, Antwerpen, Brussel en Charleroi volgen op verre afstand. Bij Nederlandse touroperators behoort Luik niet tot de toppers.

https://twitter.com/VICTORJ_FR/status/1001386217676648448