Reizigers die vanochtend met de trein naar Schiphol reisden, hebben te maken gekregen met extra reistijd. Dat kwam doordat de Schipholtunnel was gestremd. De versperring duurde tot tenminste 12.00 uur. De extra reistijd liep op tot 30 minuten.

“Het OV tussen Amsterdam en Schiphol is onbetrouwbaar”, aldus klagende reizigers op social media. De NS laat weten dat het niet mogelijk is om de extra kosten te declareren, tenzij het alternatieve reisadvies op verzoek van NS was. ‘Als je zelf voor alternatief vervoer kiest, kan je dit geld niet terugvragen.’

André van den Berg, Chief Commercial Officer van de Schiphol Group, heeft zijn zorgen geuit over het knooppunt Schiphol. Dat deed hij op het startsymposium ‘Verbinding naar de Toekomst’ van de Vervoerregio Amsterdam. Hij heeft ook twijfels over de oplossing van NS-directeur Roger Van Boxtel. Die ziet de oplossing in een light rail over het bestaande spoor. Schiphol wil volgens Van den Berg niet afhankelijk zijn van de Schipholtunnel. Pieter Litjens, wethouder Verkeer en Vervoer bij de Vervoerregio Amsterdam, wil alle opties waaronder een metroverbinding of de Noord/Zuidlijn verlengen openhouden.

Reden van de versperring van vanochtend zou een rokende rem zijn. ‘De reden dat één rokende rem zo veel ophef kan veroorzaken is omdat de veiligheid van de reiziger en het personeel voorop staat. Als een rem begint te roken is er een sterk vermoeden van brand of overmatige verhitting. Op het moment dat zoiets geconstateerd wordt, is het nog onduidelijk wat er precies gaande is. Dit moet onderzocht worden . Het duurt even tot er een specialist ter plekke is. Hij/Zij zal nagaan of het nog veilig is om door te rijden en/of hoe lang het duurt voordat het verholpen is’, aldus de NS.

De Schipholtunnel is de laatste weken steeds meer negatief in het nieuws.